Cocaine Bear
Jussi U. Pellonpää, La, 25/02/2023 - 09:58

Elokuva

On vuosi 1985. Kun salakuljettaja joutuu pulaan Knoxvillen kansallispuiston yllä Tenneseessä, ketale paiskaa painolastina olleen kokaiinin luontoon. Sieltä sen löytää rontti parisataakiloinen mustakarhu, joka pulveria maistettuaan sekoaa tyystin. Samaan aikaan kun huumelastia etsivät niin rikolliset kuin virkavaltakin, puistossa on vartijoiden lisäksi turisteja sekä kuritonta tytärtään ja tämän ystävää etsivä äiti Sari (Keri Russell). Överit vetänyt ja kerrasta koukkuun jäänyt otso ei välitä kilpailijoista, vaan lisää huumetta halajavana pistelee kiukkuisena poskeensa kaikki tielleen tulevat.

Löyhästi tositapahtumiin pohjaava Cocaine Bear on rehellinen b-elokuva, verisellä väkivallalla ja hölmöllä huumorilla horjuvaa logiikkaansa pönkittävä survivaali, jota ei voi eikä pidäkään ottaa turhan vakavasti. Ohjaaja Elizabeth Banks pitää Jimmy Wardenin rustaaman käsikirjoituksen jatkuvassa liikkeessä välittämättä sen suuremmin henkilökehityksestä tai juonikuvioista, kunhan nyt annetaan pahapäiselle nallelle tasaisin väliajoin muutama nuuhku kolumbialaista marssipulveria ja tuoretta ihmislihaa, että mesikämmen jaksaa puolitoistatuntisen loppuun asti.

Teknisesti Cocaine Bear tuo mieleen tosissaan, mutta silti vasurilla vetäistyt kasari- ysäriroiskuttelut, joissa tärkeintä oli veren määrä ja yleinen hölmöily. Digitaalisesti luotu ja jatkuvasti viivoja vetelevä karhu on alituiseen kokoaankin vaihtavana ilmestyksenä siinä määrin epäuskottava, ettei tekijöiden paikoin selvästi hakemaa kauhuntunnetta pääse syntymään, mutta antaapa älytön pöhellys sentään aihetta jokuseen hymyyn ja hymähdykseen. Muutamat perinteisesti käsin tehdyt make-up-tehosteet viehättävät innovatiivisuudellaan. Huvittavaa on hetkittäin seurata myös näyttelijöiden työskentelyä, jotka yrittävät vetää roolejaan niin vakavasti kuin mahdollista riippumatta tilanteiden pohjattomasta hölmöydestä. Kontrasti tarjoaakin muutaman huvittavan hetken. Lopputekstien sekaan on piilotettu vielä pari lisäklippiä.

Parhaiten ehkä tv-sarjasta The Americans tuttu Keri Russell on topakka mutsi etsimässä tytärtään Dee Deetä (Brooklynn Prince) ja tämän rääväsuista kaveria Henrya (Christian Convery). Samasta sarjasta tuttu Margo Martindale on puistovartija Liz, Jesse Tyler Ferguson villieläinspesialisti Peter, ja vilahtaapa alkukuvissa vielä The Americansin miespääosassa vakuuttanut Matthew Rhyskin. Elokuva on omistettu pian kuvausten jälkeen edesmenneelle Ray Liottalle, joka vetää tutun hyvään tapaansa rikollispomo Sydin roolin, jonka torpedoina korvessa kirmaavat O´Shea Jackson Jr. jekä Alden Ehrenreich. Isiah Whitlock Jr. ja Ayoola Smart edustavat poliisivoimia, kun taas kovaonnisina turisteina nähdään Hannah Hoekstra sekä Game of Thronesissa läpilyönyt norjalainen Kristofer Hivju.

Yhteenveto

Cocaine Bear pitää sen, minkä lupaa, onhan siinä karhu ja kokaiinia.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016