Alkuperäinen nimi: 
Crawl
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
87
Crawl
Jussi U. Pellonpää, To, 25/07/2019 - 19:29

Elokuva

Lupaavaa uimarinuraa Gainesvillen yliopistossa rakenteleva Haley Keller (Kaya Scoledario) saa siskoltaan Bethiltä (Moryfydd Clark) kuulla kotipaikkakuntaansa Floridaa uhkaavasta kategorian 5 hurrikaanista, ja hätä isäukko Davesta (Barry Pepper), joka ei vastaa puheluihin, hiipii hätä heti nuoren naisen mieleen. Viranomaisten vastustuksesta huolimatta Haley matkaa kotiin Brightrockiin ja löytää isänsä pahasta paikasta tulvan saartaman talon kellarista. Vääjäämättä nouseva ja pakotiet sulkeva vesi ei kuitenkaan ole se vaarallisin uhka, sillä sen mukana kaupunkiin on uinut myös osavaltion suurimpia petoja, lauma nälkäisiä alligaattoreita.

Alexandre Aja on karujen kuvien tuima tulkki. Kansainvälinen läpimurto alkoi jo 2003 ohjaajan kotimaassa Ranskassa tehdyllä tylyllä trillerillä Haute Tension- kiihtyvää kauhua. Menestys poiki lipun Hollywoodiin, missä ensimmäiseksi työksi sattui remake Wes Cravenin elokuvasta The Hills Have Eyes (2006), jonka yksinkertaisesta premissistä Aja taikoi graafisen väkivaltaisen survivaalin. Mutanttimonstereita seurasivat pikkunokkela Mirrors (2008) ja 2010 plasmaa ja ruumiinkappaleita pitkin pitäjää roiskutellut Piranha 3D. Sen jälkeen Aja laajensi skaalaa mainiolla Hornsilla (2013), jonka pääosassa Daniel Radcliffe otti pitkän loikan pois Harry Pottereiden varjosta. Samaa lajityyppiä kuin Horns, fantasiakauhua, edusti myös 2016 valmistunut The 9th Life of Louis Drax.Omanlaisensa käsialan täydellisesti hallitsevan Ajan uusin, kiukkuinen survivaalitrilleri Crawl, sopii jatkumoon täydellisesti, ollen yksi kuluvan kesän viileimmistä filkoista. Yhdistäen kaksi jännityksen peruskivigenreä, katastrofielokuvan ja selviytymistaistelun, Aja vetää katsojan käänteikkääseen karuselliin, joka puree ja riepottaa, kuten vaarallisen matelijan kuuluukin. Aja pitää leffansa suitset tiukalla, ihmiset keskiössä ja annostelee rumia kuolemia kiihtyvällä tahdilla, rakentaen kokonaisuudesta napakan paketin, jonka jokainen hetki tiukaksi puristetusta kestosta on täynnä jännitystä ja uhkaa.

Crawl on myös hirmuisen hyvän näköinen leffa, niin kuvaukseltaan (puikoissa Maxime Alexandre), editoinniltaan (Elliot Greenberg) kuin tuhdeilta tehosteiltaankin. Hirmumyrsky on luotu pieteetillä praktikaaleja ja digitehosteita taitavasti yhdistellen, samaten kuin krokotiilieläinten lahkoon kuuluvat alligaattoritkin, joiden iskut tulevat tylyäkin tylympinä shokkeina. Kaikesta turhasta riisutun käsikirjoituksen takana ovat Rasmussenin veljekset, Michael ja Shawn, joiden kynästä on aiemminkin kummunnut kauhua, kuten horromeister John Carpenterin viimeisin ohjaustyö The Ward, vuodelta 2010. Vaikka kyseessä onkin vauhdikas ja viihdyttävä toimintaelokuva, ikäraja K-16 kannattaa ottaa vakavasti.

Yhteistyötä ja elokuvissa Labyrintti - Aavikkokokeet (2015) ja sen jatko-osassa Labyrintti - Tappava lääke (2018) tehneet Kaya Scoledario ja Barry Pepper tekevät uskottavaa työtä tyttärenä ja isänä, jotka joutuvat taistelemaan useampaakin uhkaa vastaan. Vallan mainion roolin tekee myös nappisilmä snautseri Cso-Cso, perheen Sugar-koirana. Sivummalla Ross Anderson ja Jose Palma ovat Wayne ja Pete, Haleyn ikätoverit poliisit, ja Anson Boom, George Somner ja Ami Metcalf tyhjiä kauppoja ryöstelevä trio.

Yhteenveto

Klaustrofobinen ja graafinen, napakasti puraiseva survivaali.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016