Alkuperäinen nimi: 
The Personal History of David Copperfield
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
119
David Copperfieldin elämä ja teot
Jussi U. Pellonpää, To, 17/09/2020 - 20:13

Elokuva

Eletään viktoriaanisessa Englannissa. Nuoren orpopojan David Copperfieldin (Jairaj Varsani) elämän mittainen matka alkaa idyllisesti kivan hoitaja Peggotyn (Daisy May Cooper) hellässä huomassa, mutta maailma on täynnä paitsi mukavia ja avuliaita, myös pahoja ja vihamielisiä ihmisiä. Samalla kun pojasta kasvaa mies, David (Dev Patel) saa huomata elämän heittelevän häntä köyhyydestä yläkylläisyyteen ja kurjuudesta onnen hetkiin, jokaisen vastaantulijan vaikuttaessa häneen itseensä ja kertomaansa tarinaan.

Charles Dickensin 1850 julkaistu klassikko on saanut värikkään, aikuttavan ja ilahduttavan monitahoisen tulkinnan palkitun ohjaaja/käsikirjoittajan Armando Ianuccin (Death of Stalin, 2018) elokuvaversiossa David Copperfieldin elämä ja teot, joka voitti viime vuonna British Independent Film Awardsin 11. ehdokkudestaan viisi palkintoa.

Ianuccin ja Simon Blackwellin adaptoima tarina päivittää tapahtumat 2020-luvulle omaperäisesti, vaikka kuvissa ollaankin kaukana menneisyydessä. Hilpeä huumori löytyy Dickensin tarinan kontekstistä, tapahtumien sisältä, ja vaikka hihityttäviä yksrivisiä viljelläänkin huomattavasti enemmän kuin originaalissa, missään vaiheessa ei Iannucci tee Copperfieldistaan pilkkaa, vaan päinvastoin. Laajalti etninen miehitys tekevät Copperfieldin seikkailusta entistäkin ajankohtaisemman, sitoen sen nykyaikaan omalla ovelalla tavallaan. Myös välitekstit, piirrokset ja modernimmat ratkaisut kuvakielessä istuvat kokonaisuuteen vallan mainiosti. Teknisesti komean näköisen ja eeppisen, ajattoman tarinan takuutekijöinä ovat myös kuvaaja Zac Nicholson, leikkaajat Mick Audsley ja Peter Lambert, säveältäjä Christopher Willis sekä eritoten Nick Dentin ja Charlotte Dirickxin vetämä lavastusryhmä.

Mainion Dev Patelin rinnalla nähdään kunnianarvoisa joukko taitavimpia brittitähtiä, kuten Tilda Swinton (Betsey-täti), Hugh Laurie (herra Dick), Ben Whishaw (Uriah Heep), Rosalind Eleazar (Agnes), Paul Whitehouse (herra Peggoty), Peter Capaldi (herra Macawber), Darren Boyd (Edward Murdstone) ja Gwendoline Christie (Jane Mudsstone).

Yhteenveto

Ajattomat klassikot kestävät isältä pojanpojalle.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016