Downsizing
Jussi U. Pellonpää, To, 11/01/2018 - 17:48

Elokuva

Lähitulevaisuudessa maailma elää yhä mallillaan, kärsii liikakansoituksesta, ympäristön saastumisesta ja taloudellisista ongelmista. Mutta kun neropatit Norjassa tekevät tieteellisen läpimurron, voi tulevaisuus olla yhä hallittavissa. Vastaus on ihmisten kutistaminen alle kymmenesosan mittaan normaalista, jolloin pienilläkin tuloilla voi elää herroiksi tarpeiden kutistuessa koon mukana, samalla kuin myös hiilijalanjälki pienenee samassa suhteessa, kun neljän vuoden jätteet mahtuvat lopulta yhteen säkkin. Taloudellisesti tiukassa jamassa elelevä Paul Safranek (Matt Damon) ja tämän vaimo Audrey (Kristen Wiig) näkevät experimentissä mahdollisuuden ja päättävät ottaa osaa kokeeseen, jossa kutistetut ihmiset elävät Leisure Landiksi nimetyssä minimaailmassa kuin kuninkaat ikään. Nopeasti Paul saa kuitenkin huomata, että vaikka ongelmat pienenevät, ne ovat silti ongelmia. Toden teolla miehen silmät avautuvat kun yläkerran bilehilenaapurin Dusan (Christoph Waltz) siivoojana työskentelevä Ngoc Lan Tran (Hong Chau) näyttää tälle, miten mikorokosmoksen toinen puoli elää.

Yksi sukupolvensa parhaita elokuvantekijöitä ja tarinankertojia, Alexander Payne, vie katsojat huiman mielikuvitukselliselle, mutta myös ajatuksekkaalle fantasiamatkalle uudella elokuvallaan Downsizing. Paynen aiempien elokuvien (mm. Sideways (2004), The Descendants (2011) ja Nebraska (2013)) tapaan, myös Downsizingilla on suuri sydän ja arvokkaita ajatuksia elämästä ja ihmisistä nykyaikaisen maailmanmenon puristuksessa. Kerronta ja kuvakieli ovat täynnä vakavasti otettavia argumentteja globaalista tilasta, mutta myös hellän humoristista ymmärrystä tulviva muotokuva ihmisestä itsestään.

Ennen muuta, Paynen ja Jim Taylorin käsikirjoittama Downsizing kysyy katsojalta, onko henkilökohtainen muutoksen halu vain pakoa todellisuudesta ja vastaa päälle, että olimme sitten isoja tai pieniä, ongelmamme ovat yhteisiä ja ne pitää myös ratkaista yhdessä. Sillä, jos sama meno jatkuu, koolla, tai millään muullakaan, ei enää ole mitään merkitrystä.

Paynella on myös kadehdittava kyky saada näytteliojöistään paljon irti, ja niinpä jo monesti kykynsä monissa eri genreissä todistanut Matt Damonkin tuntuu jälleen löytäneen aivan uuden tason tulkita hahmoaan. Ja vaikka sivummalla nähdään Kristen Wiigin, Christoph Waltzin, Jason Sudeikisin, Udo Kierin ja Rolf Lassgårdin tasoisia kykyjä, fokuksen varastaa jokaisella kohtauksellaan iki-ihanan Hong Chau fyysisistä puutteistaan huolimatta ultarenergisenä Ngoc Lan Tranina, roolissa, jonka voi helpolla uskoa tuovan palkintoja ja mainetta vielä roppakaupalla.

Yhteenveto

Downsizing on kokoaan suurempi elokuva, yksi alkuvuoden parhaista ensi-illoista.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016