Alkuperäinen nimi: 
Evil Dead Rise
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
97
Evil Dead Rise
Jussi U. Pellonpää, Pe, 21/04/2023 - 21:32

Elokuva

Elämänsä kanssa sinnittelevä yksinhuoltaja Ellie (Alyssa Sutherland) saa vieraakseen maailmaa musiikkibisneksessä kiertelevän isosiskonsa Bethin (Lily Sullivan). Samaan aikaan maanjäristys ravistelee seutua ja avaa Ellien kotitalon kellarissa epäilyttävän kammion, mistä tämän teini-ikään päässyt poika Danny (Morgan Davies) löytää vanhoja vinyylilevyjä ja oudon kirjan. Musiikin sijaan älppäreiltä paljastuu vanhoja loitsuja, kun taas kirjan nimi on Naturum Demento, Kuolleiden kirja. Ja pian on pirut irti, ihan kirjaimellisestikin.

Sam Raimin luoma Evil Dead -saaga sai alkunsa vuonna 1981, jatko-osa Evil Dead II näki päivänvalon 1987 ja kolmas osa, Army of Darkness 1992. Fede Alvarezin uudelleenlämmittely Evil Dead tuli vuonna 2013, joten Lee Croninin ohjaama ja kirjoittama Evil Dead Rise on sarjan viides esitys.

Cronin aloittaa tutulla meiningillä, vääntää intron vitsiksi ja esittelee pääpelurit aavistuksen liiankin pitkäksi pääsevässä johdannossa. Vaan kun Deaditesien kutsuhuuto kajahtaa DJ:ksi halajavan pojankoltiaisen kajareista, vaihtuu meininki paikoin ihan  inspiroituneeseen mättöön ja roiskutukseen. Hiukan meno puolivälin paikkeilla hyytyy asemasodaksi, mutta loppunäytöksessä purskutellaankin sitten oikein kunnolla. Suurimmalta osin Evil Dead Rise onnistuu kierrättämään tuttua tarinaansa kekseliäästi, täyttää valkokankaan mutiloinneilla ja rumilla kuolemilla plasman vyöryessä hyökyaallon tavoin läpi rakennukompleksin. Evil Dead Rise hyötykäyttää kaikki vanhat tutut aseet kirveistä moottorisahoihin, mutta keksii myös muutamaan muun arkihyödykkeen, jolla aiheuttaa kipua ja verenhukkaa. Mukaan on mahtunut myös muutama kaunis kumarrus muille kauhuelokuville, kuten Stanley Kubrickin kasariklassikko Hohdolle (1980). Alvarezin hymyttömään 2013 versioon verrattuna Risen kieli on enemmän poskessa, vaikka kauaksi jäädäänkin Raimin orkkisten mielikuvituksellisesta splatterhuumorista.

Alyssa Sutherlandilla on taatusti ollut hauskaa riivattuna Elliena, kun taas Lily Sullivanin suojelijan rooli on enemmänkin kauhukuvien peruskauraa. Ellien jälkikasvua näyttelevät Gabrielle Echols, Nell Fisher ja Morgan Davies tekevät myös kelpo työtä sortumatta lapsille aivan liian usein kirjoitettuun viisasteluun.

Yhteenveto

Evil Dead Rise on vinosti virnistelevä, mutta omalla tavallaan myös itsensä vakavasti ottava buuttaus yhdelle kauhuhistorian fanitetuimmalle saagalle. Verta ja visvaa piisaa, eikä loppukuvakaan tule kenellekään yllätyksenä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016