Ferdinand
Jussi U. Pellonpää, Ti, 26/12/2017 - 17:44

Elokuva

Ferdinand (John Cena) on kukkia rakastava jättikokoinen härkä, joka haluaa vain elää rauhassa kiltin Ninan (Lily Day) kukkafarmilla, mutta päätyy kohtalon oikusta ranchille, mistä kuuluisa matadori (Miguel Angel Silvestre) käy valitsemassa uhrinsa areenalle.
Samaa paikkaa kunnian kukkuloilla himoitsevat myös saman tallin muut härät, jotka uskovat, että härkätaistelu on ainoa tapa voida välttää läheisellä mäellä uhkaavana seisova teurastamo, mutta Ferdinand tietää totuuden, härkä ei koskaan voita. Tilan muiden eläinten, epäluuloisten härkäveljien, vuohi Lulun (Kate McKinnon) ja nokkelan siilitrion avulla Ferdinand punoo pakojuonen, mutta matka takaisin kukkien täyttämälle kotikukkulalle on vaaroja täynnä.

Vanha fraasi härästä posliinikaupassa konkretisoituu kirjaimellisesti Ice Age -sarjalla taaloja tahkonneen Blue Sky Studioiden uusimmassa koko perheen animaatiossa Ferdinand. Carlos Saldanhan ohjaama Ferdinand on värikkään vauhdikas seikkailu, jonka taustalla kulkee vahva eläinystävällinen sanoma ja terävämpikin kritiikki Espanjan kansallisurheilua, härkätaisteluita vastaan.

Tarina pohjaa jo 1936 julkaistuun lastenkirjaan, jonka loi Munro Leaf ja kuvitti Robert Lawson. Terävä ja varsin pasifistinen teksti ei jäänyt valtaapitäviltä kuitenkaan huomioimatta, ja teos kiellettiin Espanjan lisäksi ainakin Hitlerin johtamassa natsi-Saksassa demokraattisena propagandana. Kuuden eri käsikirjoittajan adaptoima tarina on ylimääräisestä kontekstista siistitty sympaattinen seikkailu, jonka tarinaan on lasten helppo samaistua, sillä opetukset ovat universaaleja, usko itseesi ja muista yhteistyön voima.

Teknisesti Ferdinand on hyvän näköistä työtä, hassuilla yksityiskohdilla kuorrutettu vauhtipala, jossa piisaa pikkuväelle kohellusta ja kommelteita. Aikuisemmalle katsojalle puolivälissä hetkeksi hyytyvä tarina tuppaa olemaan liiaksi sivuhahmojen huutamiseen luottavaa tohinaa, joka onneksi ryhdistyy loppuaan kohden ja palaa kirjaimellisesti raiteilleen.

Hyvin käännetyssä, mutta liikaa mekkalointiin luottavassa suomidubissa kuullaan mm. Ilkka Villiä, Petrus Kähköstä, Jani Karvista ja Katja Aakkulaa.

Yhteenveto

Sympaattinen ja vauhdikas seikkailu ei nouse merkkiteokseksi, mutta viihdyttää varmasti nuorempia leffafaneja.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016