Frozen 2
Jussi U. Pellonpää, Ti, 24/12/2019 - 08:55

Elokuva

Kolme vuotta on kulunut siitä, kun Arendelin kuningaskunnan perijät, prinsessa Anna (Kristen Bell) ja tämän isosisko Elsa (Idina Menzel), pelastivat valtakuntansa pahan kynsistä. Ilonpidon katkaisee kuitenkin Elsan kuulema mystinen kutsu, joka paljastaa vanhan velan elementtihenkien kanssa, ja joka nyt on sovitettava. Elsa, Anna, tämän mieliteitty Kristoff (Jonathan Groff) ja hassu lumiukko Olaf (Josh Gad) lähtevät vaaralliselle matkalle lumottuun metsään ja sen taakse, jotta ihmisten ja luonnonvoimien välillle saataisiin jälleen sopu.

Frozen - huurteinen seikkailu (2013) oli jättihitti, eikä ollut epäilystäkään siitä, jatkaisiko Disney suosikeiksi nousseiden hahmojen tarina tulevaisuudessa. Ensimmäisenkin osan tehneiden Jennifer Leen ja Chris Buckin Frozen 2 tekee sen mitä on pyydetty ja luvattu (eikä yhtään sen enempää) ollen jännittävä, koskettava ja hauska koko perheen animaatioseikkailu, laserintarkkaan joulun aikaan suunnattu täsmätuote kaiken ikäisille animaatioiden ystäville. Mutta siinä se. Frozen 2, vaikka laajentaakin maailmaansa, ei sen suuremmin tuo hahmoihin tai edes tarinaan yllättävyyttä, vaan tyytyy tarkasti seuraamaan sitä punaista lankaa, jonka maksava yleisö on oikeaksi todistanut. Toisaalta, tässä alati muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa asioiden pysyminen luotettavasti samoina, luo turvallisuuden tunteen, joka lienee takana siinä, että lapset voivat katsoa saman elokuvan kymmeniä kertoja. Kuten asiaan tietenkin kuuluu, sanomaa pitää piirretyissä aina olla ja Frozen 2:n opetuksena on tutun ystävyyden ylistämisen lisäksi kaunis ajatus siitä, että vaikka kukaan ei tiedä kaikkia vastauksia, mitä tulevaisuus eteemme tuo, hyvät teot eivät sitä ainakaan pahenna.

Teknisesti Frozen 2 on vähintään yhtä hyvän näköinen kuin ensimmäinenkin seikkailu, uudet maailmat täynnä viehättäviä yksityiskohtia ja varsinkin valaistukseltaan se on harvinaisen kekseliäs. Musiikin tekijänä jatkaa Christophe Beck, jonka score on puhdasta Disney-kultaa, kekseliäästi kaikkia mahdollisia tunnetiloja tukevaa ja seuraavaa nuotitusta, jota tukevat myös ykkösestä tuttujen Kristen Anderson-Lopezin ja Robert Lopezin hienot laulut, joita hoilataankin läpi leffan tasaisin väliajoin.

Origiinaalin ääniversion talentit ovat tutut Kristen Bell (Elsa), Idina Menzel (Anna), Josh Gad (Olaf) ja Jonatha Groff (Kristoff). Muita jatkajia ovat myös Alan Tyduk (herttua) ja Ciarán Hinds (peikkopappa). Uusina ääninä kuullaan mm. Sterling K Brownia (Luutnantti Matias), Evan Rachel Woodia ja Alfred Molinaa (Elsan ja Annan vanhemmat, kuningatar iduna ja kuningas Agnar).

Kotimaan dubissa jatkavat niin ikään tutut äänet. Katja Sirkiä ja Saara Aalto ovat Anna ja Elsa ja Tero Koponen Olaf. Ykkösessä Kristoffina jutellut Axl Smith on hyvin tiedetystä syystä vaihtunut Petrus Kähköseen ja Jarmo ”Salkkari-Seppo” Koski on yhä peikkopappa. Uusina ääninä studiossa Markus Bäckmanin ohjauksessa ovat piipahtaneet mm. Markus Blom ja Suvi Teräsniska, joka luonnollisesti myös laulaa.

Yhteenveto

Jo nyt miljardin dollarin tuottorajan ylittänyt Frozen 2 on turhankin varman päälle pelattu, mutta yhtä kaikki mukavasti perinteitä kunnioittava fantasiaseikkailu, joka tarjoaa pyhien ajaksi mukavaa puuhaa koko perheelle.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016