Alkuperäinen nimi: 
The Green Knight
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2021
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
129
The Green Knight
Jussi U. Pellonpää, Pe, 24/09/2021 - 08:19

Elokuva

Eletään mystisiä aikoja Englannissa. Kuningas Arthur (Sean Harris) pyytää siskonpoikansa Sir Gawainin (Dev Patel) ottamaan paikkansa hänen vierellään Pyöreässä pöydässä muiden ritarien joukossa. Joulun juhlan katkaisee Camelotiin ilmestyvä, mystinen Vihreä ritari (Ralph Ineson), joka haastaa hovin taisteluun: kuka tahansa ritari voittaisi hänet ja tekisi matkan Vihreään kappeliin, saisi hänen voimakkaimman aseensa, vihreän kirveen. Ylpeä Sir Gawain ottaa haasteen voittokkaana vastaan, mutta joutuu juhlittuna sankarina vuotta myöhemmin lunastamaan antamansa lupaukset matkasta myyttien ja vaarojen tuolle puolen, johon ottavat osaa myös viisas kettu, jättiläisiä ja muita outoja olentoja.

Omaperäisen ohjaaja David Loweryn (mm. romanttinen pakodraama Ain´t Them Bodies Saints (2013), Disney sydämellinen live-action Pete ja lohikäärme Elliot (2016) ja kaunis kummituskuva A Ghost Story (2017), Robert Redfordin tähdittämä Viimeinen herrasmies (2018)) spritualistinen balladi, satoja vuosia kerrottuun folkloreen pohjaava The Green Knight on myyteistä tehty, suurenmoinen fantasiaseikkailu, jota voi hyvinkin verrata John Boormanin 1981 tekemään, kaikkien aikojen parhaaseen Kuningas Arthur-elokuvaan Excalibur.

Valon ja varjon olemuksen täydellisesti ymmärtävän kuvaaja Andrew Droz Palermon upea kameratyöskentely yhdistyy saumattomasti praktikaaleja ja digitaalia tehosteita hyödyntävään, surrealistisiakin piirteitä saavaan runolliseen kerrontaan. Loweryn uniikissa visioissa yhdistyvät riippumattoman elokuvantekemisen vapaudet sekä suurten megatuotatojen mahtipontisuus tavalla, jonka jokainen katsoja tulee tulkitsemaan omalla laillaan. Katsoja, joka odottaa Game of Thrones -tyyppistä räiskyä ja roiskua, tulee todennäköisesti pettymään Loweryn henkisyyttä ja mystisyyttä korostavasta tyylistä. Vaikka ”Vihreässä ritarissa” kyllä piisaakin rumaa väkivaltaa ja miekkojen kalsketta, se on ensi sijaisesti nuoren miehen vahvasti emotionaalinen matka itseensä, se spiraalimainen retki ennen viimeisen haasteen kohtaamista.

Läpimurrostaan Slummien miljonäärinä (2009) lähtien vakuuttavaa työtää roolissa kuin roolissa ja genressä kuin genressä (vuoden 2018 elokuva Hotel Mumbai on yksi julkaisuvuotensa hurjimpia terrorikuvauksia) tehnyt Dev Patel on erinomainen ritari Gawain, arrogantti ja rehvakas, mutta myös uhrauksiin valmis aatelinen, joka oppii, mitä tarkoittaa todellinen kunnia. Sivurooleissa nähdään vahvoja suorituksia muun muassa Sean Harrisilta, Barry Keoghanilta, Joel Edgertonilta sekä Alicia Vikanderilta.

Yhteenveto

The Green Knight on yksi vuoden vaikuttavimmista elokuvista, elämys, joka pysyy mielessä vielä pitkään teatterista poistumisen jälkeenkin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016