Alkuperäinen nimi: 
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
150
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Jussi U. Pellonpää, Ke, 03/05/2023 - 22:20

Elokuva

Galaxin vartijat pitävät matalaa profiilia päämajassaan Knowherella. Retkueen johtaja, Starlord Peter Quill (Chris Pratt) suree rakkaan Gamoran (Zoe Saldana) menetystä ja masennus tuntuu tarttuneen ryhmän muihinkin jäseniin. Vaan kun geenimanipuloidun pesukarhu Rocketin (Bradley Cooper) menneisyydestä nousee uusi, vaarallinen uhka, on myös Draxin (Dave Bautista), Nebulan (Karen Gillan), Mantisin (Pom Klementieff), Grootin (Vin Diesel) ja Kraglinin (Sean Gunn) vielä kerran tarttuva aseisiin ja pelastettava ystävänsä. Kaiken pahan takana on mutanttieläimiä superroduksi jalostava High Evolutionary (Chukwudi Iwujin), joka on pysäytettävä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Kahden loistavan Marvel-seikkailun jälkeen (2014 ja 2017) James Gunnin mainio Guardians of the Galaxy- trilogia tulee päätökseensä elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 3. Eikä lopputulos voisi olla parempi.

Mukana on parasta Marvelia mitä rahalla saa, visuaalista ilotulitusta, hauskaa hetulointia ja yllättävän suuria tunteita. Gunnin kirjoittama tarina menee syvälle hahmojen, ja varsinkin Rocketin historiaan ja onnistuu paitsi viihdyttämään viiden tähden arvoisesti, myös koskettamaan sydäntä, sillä värikkään efektimyrskyn keskiössä on kyse ennen kaikkea ystävyydestä, rakkaudesta sekä yhteenkuuluvuudesta erilaisuudesta huolimatta.

Vol. 3 ottaa vahvasti myös kantaa eläinkokeita vastaan ja huutaa nyrkki pystyssä oikeutta nelijalkaisille ystävillemme. Paikoin sydämen särkevän surullisessa tarinassa on myös synkkyyttä ja väkivaltaa niin, että ikäraja K-12 tuntuu paikoin jopa liian alhaiselta. Visuaalisesti näyttäviin, mutta niin moniin ulkokultaisiin supersankariseikkailuihin verrattuna Guardiansilla on suuri sydän ja vilpitön rakkaus hahmojaan kohtaan. Jokainen seitsemästä (!) keskushenkilöstä saavat mahdollisuuden kasvaa sekä oman ansaitun hetkensä kirkkaimmassa valokiilassa. Kun elokuva on tehty puhtaasta rakkaudesta aiheeseensa, se näkyy ja kuuluu myös valkokankaalla.

Perusjengi vetää Chris Prattin johdolla tutut roolinsa suurella sydämellä ja hyvässä synkassa, joka osaltaan todistaa, että alkuperäinen miehitys sarjaan oli heti ensimmäisestä ruudustaan alkaen oikea. Vahvan roolin vetävän Chukwudi Iwujin High Evolutionary nousee monestakin syystä yhdeksi Marvel-saagojen vihattavimmista pahiksista, mutta Will Poulterin Adam Warlock jää harmittavan etäisemmäksi, vaikka hetkensä saa hänkin tuhdin toiminnan keskellä. Mainio tuttavuus on myös jo Guardiansien jouluspesiaalissa nähty avaruuskoira Cosmo, jolle äänen antaa Maria Bakalova. Sivummalla nähdään vielä mm. Sylvester Stallone, Elizabeth Debicki sekä niin ikään Gunnin ohjaamassa The Suicide Squad: Suicide Mission -tykityksessä (2012) nähdyt Nathan Fillion ja Daniela Melchior.

Yhteenveto

 

Guardians of the Galaxy Vol. 3 on loistava päätös yhdelle Marvelin parhaista trilogioista. Vauhdikas, hauska, jännittävä, mutta myös ajatuksekas ja kauniisti koskettava joutsenlaulu. Elokuva, jollaisen Guardiansit ovat ansainneetkin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016