Hurja jengi
Jussi U. Pellonpää, To, 14/04/2022 - 19:12

Elokuva

Eletään maailmassa, jossa ihmiset ja eläimet toimivat tasavertaisina kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Ammattivaras Suden (äänenä Sam Rockwell) johtama rikollisryhmä Hurja jengi, johon kuuluvat kassakaappispesialisti Käärme (Marc Maron), valepukuässä Hai (Craig Robinson), hakkeri Tarantula (Awkwafina) sekä muskelimies Piraija (Anthony Ramos), suunnittelevat suurta keikkaa. Kohteeksi on valikoitunut pormestari Diana Kettusen (Zazie Beetz) julkisesti heittämän loukkauksen vuoksi marsu-professori Marmeladin (Richard Ayoade) suunnattoman arvokas meteoriitti, mutta sitten tapahtuu jotain perin outoa. Hyvän tekeminen tuntuukin niin mukavalta, että Susi päättää muuttaa elämänsä suuntaa ja ryhtyä taisteluun pahaa vastaan.

Kung Fu Panda -elokuvien animaattorina uraa rakentaneen Pierre Perifelin esikoispitkä Hurja jengi on hypervauhdikas ja hillittömän hauska koko perheen animaatio, jonka seurassa aikuinenkin viihtyy vallan mainiosti.

Siinä missä pikkuväkeä viihdyttävät hauskat hahmot, hullut käänteet ja pikajunana puuskuttava puhti, varttuneempia huvittaa nokkelasti kirjoitettu dialogi ja nerokkaasti parhaiden rikostarinoiden perinteitä kunnioittava, monimutkainen ja yllätyksekäs juoni, joka toimisi taatusti ihan ihmisnäyttelijöilläkin. Hurja jengi tulvii referenssejä aina Mission Impossibleista Ocean´s -elokuviin, joissa viehätys rakentuu yllätyksellisyyden ja käänteikkyyden varaan konnien päätyessä keskelle monimutkaista vyyhtiä, josta voi selvitä ainoastaan äärimmäisellä tavalla, muuttamalla suhtautumistaan elämään. Kaiken kaoottisen kohelluksen ja ovelien juonenkäänteiden taustalta löytyy myös oiva opetus: koskaan ei ole liian myöhäistä muuttua paremmaksi. Myös neljättä seinää rikotaan onnistuneesti.

On ilo nähdä koko perheelle suunnattu animaatio, jossa on myös tarinalle annettaan riittävästi aikaa, tilaa ja energiaa, jota palvelemaan on valjastettu julkituonti, eikä päin vastoin, kuten harmittavan usein on modernien "piirrettyjen" tapauksessa käynyt. Teknisesti Hurja jengi on vaikkapa Pixarin pehmeydestä poiketen karrikoidun kulmikasta ja simppeliä, mutta myös taustoiltaan mietittyä ja erityisesti valaistukseltaan yllättävän kekseliästä tekemistä.

Etan Cohenin käsikirjoittama Hurja jengi perustuu Aaron Blabeyn suosittuun kirjasarjaan, jota on julkaistu jo 19 osaa, joten jatkoa on lupa odottaa.

Originaalit ääninäyttelijät nauttivat rooleistaan ja studiossa onkin taatusti ollut hauskaa. Eniten tilaa saa ansaitusti Sam Rockwellin Susi, mutta jokaisella muullakin jengin jäsenellä on kaikilla hetkensä loistaa. Mainion lisänsä joukkoon tuo myös parhaiten Family Guyn Lois Griffininä tunnetun Alex Borsteinin heikkohermoinen poliisipäällikkö Misty Luggins. Suomidubbiin on saatu mukaan alan ammattilaisia, kuten Riku Nieminen (Susi), Krista Kosonen (Tarantella), Jukka Rasila (Käärme) ja Mikko Penttilä (Hai). Jarkko Tamminen on professori Marmeladi ja Anna-Maija Tuokko pormestari Kettunen.

Yhteenveto

Verrattoman vauhdikasta viihdettä ihan koko perheelle. Hurja jengi on vuoden parhaita animaatioita, pääsiäispyhien varma valinta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016