Idän pikajunan arvoitus
Jussi U. Pellonpää, La, 25/11/2017 - 15:29

Elokuva

On vuosi 1934, kun kuuluisa belgialainen salapoliisi Hercule Poirot (Kenneth Branagh), saa viime hetken lipun ystävältään Boucilta (Tom Bateman) ja astuu Idän pikajunaan matkalle Istanbulista Lontooseen. Samassa junassa matkaava herra Ratchett (Johnny Depp) kertoo saamistaan uhkauksista ja yrittää palkata Poirotin suojelijakseen, mutta tämä kieltäytyy kunniasta. Vaan kun murhaaja iskee seuraavana yönä, Poirot saa huomata olevansa jälleen keskellä murhatutkimuksia, jossa epäiltyjä ovat tusina samassa osastossa matkustavaa henkilöä. Mitä syvemmälle Poirot juttua tonkii, sitä enemmän esiin nousee Armstrongin perheen kammottava tragedia vuosien takaa, johon jokainen muista matkustajista tuntuu jotenkin liittyvän.

Agatha Christien 1934 julkaistu salapoliisiromaani Idän pikajunan arvoitus on filmatisoitu jo useasti. Monet versiot mukaan lukien adaptaatioista tunnetuin lienee Sidney Lumetin vuonna 1974 tekemä elokuva, jossa iso liuta aikansa suurimpia tähtiä (mm. Lauren Bacall, Martin Balsam, Sean Connery, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave, Richard Widmark ja Ingrid Bergman, joka nappasi roolistaan Oscarin) matkasivat kuuluisassa junassa keskellä murhatutkimuksia, joita johti Christien luomuksista kuuluisin, Hercule Poirot, jonka roolin näytteli Albert Finney. Kaikelle kansalle tutuin Poirot on tietenkin David Suchet, joka vuosina 1989-2013 ikimuistettavine viiksineen toimi salapoliisina seitsemässäkymmenessä tv-elokuvassa.

Nyt runsaasti Shakespeare -tulkintoja ja muun muassa ensimmäisen Thor -seikkailun ohjannut brittiauteur Kenneth Branagh on tarttunut haasteeseen, pohjanaan Michael Greenin päivitetty käsikirjoitus. Idän pikajunan arvoitus vuosimallia 2017 on perusvarmaa suorittamista ja perinteitä kunnioittava Hollywood-jännäri, Who Done It, jollaisia ei enää nykypäivänä tehdä turhan usein. Tälläkin kerralla mukaan matkaan on saatu pitkä rivi nimekkäitä näyttelijöitä, palkittuja veteraaneja ja tulevaisuuden tähtiä, kuten Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Derek Jacobi, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley ja Johnny Depp.

Greenin adaptaatio on Christien originaalia kunnioittava, pala palalta juonikuviota katsojalle aukova mysteeri, jonka ratkaisun tosin moni tietää jo valmiiksi. Se ei kuitenkaan ole painolastina, sillä teknisesti kaikin puolin hyvän näköisen elokuvan suurin synti on sen harmittavan muovinen keinotekoisuus. Branagh ei saa synnytettyä yhteyttä kehenkään epäillyistä, saatikka sitten itseensä, vaikka Poirot on tässäkin omahyväinen ja raivostuttavan itsetietoinen omasta erinomaisuudestaan. Samaten esitys on aavistuksen liian pitkä, joka pysäyttää tarinan samalla tavalla kuin lumivyöry itse elokuvassa kulkuvälineen.

Yhteenveto

Miinuksistaan huolimatta perinteitä komeasti kumartava Idän pikajunan arvoitus on kelpo tapa viettää pari tuntia poissa loskasta.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016