Alkuperäinen nimi: 
Järjettömän paska idea
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
107
Järjettömän paska idea
Jussi U. Pellonpää, La, 14/01/2023 - 11:05

Elokuva

Talvisessa Oulussa lapsuudesta asti parhaat ystävät Ripe (Alina Tomnikov) ja Noora (Iina Kuustonen) ovat pelisuunnittelijoita, jotka jakavat kaiken. Vaan kun Noora haluaa mennä elämässään eteenpäin ja avioitua eksentrisen taiteilija Juhon (Lauri Maijala) kanssa, se on Ripen mielestä aivan järjettömän paska idea, joka pitää estää hinnalla millä hyvänsä.

Vuonna 2018 sai ensi-iltansa paremmin näyttelijänä tunnetun Pamela Tolan esikoispitkä, tympeä komedia Swingers, mutta 2020 valkokankaille tullut Teräsleidit, räjäyttikin sitten potin ja oli vuotensa katsotuin kotimainen. Tolan ohjaama ja käsikirjoittama Järjettömän paska idea on hassuun geriatrikomediaan verrattuna tyystin erilainen eläokuva, paikoin sysimustalla huumorilla kuorrutettu draama rikkinäisistä ihmisistä ja henkisestä väkivallasta.

Järjettömän paska idea käsittelee paikoin liiankin monia asioita aina läheisriippuvuudesta mielenterveysongelmien kautta lapsuuden traumoihin ja se näkyy osittaisena hajoamisena draamankaaressa. Päähenkilöt, vaikka parhaita ystäviä ovatkin, ovat toistensa peilikuvia. Ripe on sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä ja ystäväänsä patologisesti takertuva hermokimppu, kun taas Noora yli-ymmärtäväinen empaatikko, joka yleensä nielee kaiken. Sanaa Asperger ei ääneen mainita, mutta Ripen oireet viittaavat vahvasti siihen. Kokonaisuus onkin kuin puolitoistatuntinen terapia, jonka aikana puretaan traumoja. Vaikka jokaiselle henkilöhahmolle onkin kirjoitettu persoonaa, kaikki muut kuin loistava pääkaksikko jäävät etäisiksi.

Iina Kuustonen tekee tutun hyvää työtä Noorana, mutta elokuva on ensimmäisessä pääroolissaan nähtävän Alina Tomnikovin näytöstä. Roolityö on siinä määrin hallitseva ja raivokas, että hänet valittiinkin aivan ansaitusti arvostettuun European Shooting Stars -ohjelmaan. Sivummalla nähdään myös Chike Ohanwe Nooran exänä Sampsana, sekä Mikko Kauppila Krilli-firman uutena työharjoittelija Pojuna. Leea Klemola tekee jälleen huipputyötä pienessä roolissa Ripen äitinä Kaijana,

Yhteenveto

Järjettömän paska idea on itse asiassa ihan hyvä idea. Erilaisessa draamassa avataan vakavia asioita ja terapiahan toimii.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016