Alkuperäinen nimi: 
Joulumaa
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
92
Joulumaa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 01/12/2017 - 22:09

Elokuva

Vielä vuotta myöhemmin Helena (Milka Ahlroth) jaksaa elätellä toiveita nuoremman naisen matkaan lähteneen miehensä Harrin (Tommi Korpela) paluusta. Kun joulunaika lähestyy, Helenan paras ystävä Ulli (Mari Rantasila) päättää raahata tämän pois murheen alhosta viettämään pyhiä mukavaan ja erityisesti edulliselta vaikuttavaan kohteeseen, luomutilalle, jota pyörittävät majoitus- ja maatila-alasta tyystin tietämätön nuoripari Tuure (Eero Ritala) ja Unna (Anna Paavilainen). Samaan paikkaan saapuu joulua viettämään myös käsistään kätevä Oiva (Martti Suosalo), eikä aikaakaan kun joulunvieton ohessa jokaisen paikallaolijan elämään ilmestyy uusia tuulia ja niiden myötä myös suuntia.

Fanituote Robin The Movien (2012) ja löysän chickflickin Kesäkaverit (2014) ohjanneen Inari Niemen uusin, draamakomedia Joulumaa, osoittaa tekijän kypsyneen paitsi kameran takana, myös käsikirjoituksen tekijänä. Sinällään simppeli tarina käsittelee arkisen aidosti yksinäisyyttä, vanhenemista, lasten kasvatusta ja ihmisen ikävää toisen luo. Dialogi on pelkistettyä puhetta, ilman turhia koukeroita ja sivistyssanoja, aitoa asiaa, kipupisteitäkään kaihtamatta.

Henkilöhahmot niin ikään kokonaisia ja samaistuttavan oikeanoloisia, vikoineen kaikkineen. Parasta Joulumaassa on sen rauhallinen rytmi ja siinä pysyminen, ilman turhia koomisia korostuksia tai draaman paisutusta epäaidoin kääntein. Kokonaisuus on tietenkin pohjaltaan yksinkertaistettu ja pikkuisen naiivikin, mutta sen sympaattisuus ja hellä huumori voittavat väkisinkin puolelleen.

Milka Ahlroth tekee vahvan roolin kaiken keskiössä Helenana, jonka mukana päästään sisään myös muiden henkilöhahmojen elämään. Martti Suosalo on vedossa monitaitoisen sutkina Oivana, Eero Ritala liian suuren palan haukanneena Tuurena mainio ja Anna Paavilainen ansaan astuneen katkeruudella kiukuttelevana Unnana uskottava. Tommi Korpela tekee pienemmässä sivuroolissa takuutyötä ja Mari Rantasilan sarkasmiin taipuvainen Ulli heittää parhaat lainit. Aito on myös Tuuren ja Unnan 5-vuotiaan tyttären Malvan roolissa nähtävä Irmeli-Unelma Hyde.

Yhteenveto

Suuresti symppis ja sydämellinen draamakomedia, jossa kumpikin genre on taitavasti tasapainossa.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016