Jurassic World: Kaatunut valtakunta
Jussi U. Pellonpää, Pe, 08/06/2018 - 22:56

Elokuva

Costa Rican rannikolla sijaitseva Isla Nublar, saari, jonne John Hammond rakensi 22 vuotta sitten katastrofaalisesti tuhoutuneen Jurassic Parkin ja jonka raunioille perustettiin myöhemmin niin ikään kolme vuotta sitten hävitetty Jurassic World, on palannut luonnontilaan. Hirmuliskot liikkuvat ja metsästävät vapaina, mutta nyt niitä uhkaa saaren aktiivinen tulivuori, joka on purkautumassa. Pieni ryhmä aktivisteja haluaa pelastaa eläimet uudelta sukupuutolta, mutta käyttöä esihistoriallisille pedoille olisi myös sotavoimien palveluksessa.

Kuten Star Warseissa ja sen spin-off-elokuvissa, myös jo viidenteen osaansa kasvaneessa saurussaagassa on olemassa mallit, nuotit ja jopa määrätyt kuvat, joita on uskollisesti seurattava jokaisessa osassa. Jurassic World: Kaatunut valtakunta on lahjakkaan espanjalaisohjaaja J.A. Bayonan (Orpokoti (2007), Selviytyminen (2012), A Monster Calls (2016) megamellastus, joka toimii toki ohjekirjan mukaan, mutta osaa uuttaa mukaan myös jotain vallan uuttakin. Bayonan kädenjälki näkyy synkempänä otteena ja runsaampina säikkyinä, ajojahdin ollessa ikärajaansakin nähden jo suhteelllisen pelottava ja väkivaltainen.

Derek Connollyn ja edellisen osan ohjanneen Colin Trevorrowin käsikirjoitus antaa tuttuun tapaan kritiikkiä markkinavoimien loputtomalle voiton tavoittelulle ja pohjattomalle ahneudelle sekä tietenkin ihmisen ikiaikaiselle halulle puuttua luonnon kulkuun genetiikan keinoin. Vakavammista aspekteistaan huolimatta pääpointtina on kuitenkin hurja vauhti ja paikoin tyystin jo lapasestakin lähtevä viihdyttävyys, jota huikean hyvän näköisessä suurseikkailussa piisaakin yllin kyllin. Pitkä matka on jo kuljettu Michael Crichtonin luoman alkuperäistarinan käänteistä, eikä loppua näy, sillä Jurassic World -sarja tulee olemaan trilogia, jonka viimeistä osaa saadaan tosin odotella vielä hetki, sillä sen ensi-ilta ajankohdaksi on suunniteltu vasta vuotta 2021. Tulevasta saadaankin vieno vihje lopputekstien jälkeen sijoitetulla pikkutiiserillä.

Jurassic Worldista tutut sankarit, Chris Prattin raptorikouluttaja Owen Grady ja Dallas Bryce Howardin Claire Dearing jatkavat tutuissa sankarirooleissa, saaden nyt tukea kahden ihka ensimmäisen Jurassic Parkin (1993) omalaatuiselta kaaosteoreetikko Ian Malcolmilta, jota pienessä, mutta tärkeässä cameoroolissa näyttelee tuttuun tapaan Jeff Goldblum.

Muista niminaamoista James Cromwell on ökyrikas aristokraatti Sir Benjamin Lockwood, Rafe Spall tämän kiero hanslankari, Toby Jones umpisutki huutokauppias Gunnar Ecersoll, BD Wong jo ekasta osasta asti tuttu geeniteiteilijä tohtori Wu, Ted Levine ikävä palkkasoturi Ken Wheatley ja Geraldine Chaplin Lockwoodien taloudenhoitaja Iris. Isabella Sermon on Lockwoodien nuori perijätär Maisie, ja Justice Smith ja Daniella Pineda Pelastakaa Saurukset -ryhmän jäseniä.

Yhteenveto

Jurassic World: Kaatunut valtakunta ottaa askeleita uutta kohti, vaikka vielä pysytäänkin tutun ja turvallisen murinan, juoksemisen ja kirkunnan keskiössä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016