Alkuperäinen nimi: 
Lady Macbeth
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
89
Lady Macbeth
Jussi U. Pellonpää, To, 30/11/2017 - 19:55

Elokuva

Englanti, 1865. Sukunsa maakauppojen myötä nuori Katherine (Florence Pugh) päätyy vaimoksi Lestereiden syrjäiseen kartanoon. Aviomies Alexander (Paul Hilton) on Katherinea kahdesti vanhempi juoppo öykkäri ja appiukko Boris Lester (Christopher Fairbank) katkera ja väkivaltainen sadisti. Tukea nuorelle naiselle ei löydy edes isäntäväkeä pelkäävältä palvelusväeltäkään, joten tulevaisuus näyttäää tuomitulta. Helvettiin maan päällä tuo kuitenkin hetken lohdun talon uusi renki Sebastian (Cosmo Jarvis), jonka palava intohimo sytyttää Katherinessa voiman selviytyä keinolla millä hyvänsä.

Brittiläisen teatterimiehen William Oldroydin viime vuonna valmistunut esikoispitkä, Lady Macbeth, on lohduton, raaka ja peittelemättömän julma filmatisointi venäläisen Nikolai Leskovin vuonna 1865 julkaistun pienoisromaanin Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth pohjalta, jonka taustalta ei ole vaikea löytää yhtymäkohtia William Shakespearen traagisimpia ihmiskohtaloita. Alice Birchin käsikirjoituksen luihin ja ytimiin tunkeutuva tulkinta nojaa myös Dmitri Shostakovichin 1934 kantaesitettyyn, maailmankuuluun oopperaan, jonka musiikin Oldroyd on karsinut minimiin, mikä ei ole kuitenkaan vähentänyt karmaisevan tragedian emotionaalista voimaa vähääkään, pikemminkin päinvastoin.

Hyytävästä, paikoin epäinhimillisen kylmästä tunnemaailmastaan huolimatta Viktoriaaniseen Skotlnnin harmaille nummille siirretty tarina on äärimmäisen taitavasti kerrottu, tyylikkään pelkistetysti kuvattu (puikoissa Ari Vegner) ja sielu revityn paljaana loistavasti näytelty tarina pohjattomasta rakkauden kaipuusta.

Ohjaajansa lisäksi Lady Macbeth on läpimurto myös suvereenin pääosan Katherinena vetävälle Florence Pugh`lle, joka on joka solullaan läsnä, oli kyseessä sitten ilman tukea kituva uhri, irstas viettelijätär tai jääkylmä murhaaja. Yhtä lailla vahvoja ovat myös elokuvan miehet, Paul Hilton juoppona siippana, Christopher Fairbank tämän paholaismaisen isänä sekä Cosmo Jarvis Katherinesta huumaantuneena Sebastianina, mutta kokonaisuus elää ja hengittää nimenomaan Pugh`n kokonaisvaltaisen tulkinnan varassa.

Yhteenveto

Päin kasvoja iskevää finaaliaan myöten yksi kuluvan vuoden hyytävimmistä ensi-illoista.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016