Alkuperäinen nimi: 
Laitapuolen hyökkääjä
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
98
Laitapuolen hyökkääjä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 26/08/2022 - 22:11

Elokuva

Jääkiekkoilja Marko "Jarna" Jantusella (Severi Saarinen) menee hyvin, peli kulkee ja urakin näyttää pukkaavan ylöspäin. Kaikki pitävät hauskasta miehestä, mutta vapaa-ajalla lätkäjätkälle maistuu viina ja pian myös vahvemmat aineet. Sitten tulee vuosi 2015 ja hetki, jolloin peli- ja vapaa-aika ovat sekoittuneet jo pahasti, ja ketjukavereista tullut ryyppykavereita. Tapahtumat eskaloituvat pohjakosketukseen Jarnan paetessa henkensä edestä velkojiaan, kunnes eteen tulee viimeinen risteys, jonka viitoissa lukee Toivo ja Tuonela.

Aleksi Mäkelän ohjaama Laitapuolen hyökkääjä on tositapahtumien pohjalta dramatisoitu fiktio jääkiekkoilija Marko Jantusen kujanjuoksusta huumehelvetin ja rikollisten piirien puristuksessa.

Hyvin akulouhimiesmäisesti tarinankaari pudottaa ensin hyvässä uraputkessa luistelevan kiekkoilijan karmeaa kurimukseen, mässäilee sen jälkeen pahoilla asioilla, kunnes lopuksi näyttää kärsijälle suunnan, mistä löytyy valo ja pelastus. Tuiki tutut draamalliset ratkaisut takaumista alkaen ja kaikki muutkin addiktiokliseet sisältävän käsikirjoituksen takana ovat Mikko Kouki ja Petja Lähde. Jääkiekolla itsessään ei niinkään ole tarinalle muuta kuin katalyyttinen merkitys, sillä Laitapuolen hyökkääjä kertoo ensisijaisesti mistä tahansa päihderiippuvuudesta, sekä siitä helvetistä, jonka se aiheuttaa myös sivullisille. Mutta kuten elokuva kauniisti toteaa myös apua on mahdollista saada, mutta vain jos sitä itse haluaa.

Vaikka kokonaisuus onkin lopulta kokoelma kliseitä ja paikoin pahasti rytmitön, ohjaaja Mäkelällä on yksi vahva valtti, jolla peli saadaan kulkemaan. Severi Saarinen kun tykittää täysillä fyysisestikin äärimmäisen raskaassa ja vakuuttavassa pääroolissa, tavoittaen moneen koukkuun juuttuneen ongelmakimpun sisimmän täysin uskottavasti. Hyvä on myös Katariina Havukainen Jarnan vaimona Katina, jonka kautta kiirastuli avautuu eri näkökulmasta, vaikka rooli jääkin selvästi sivummalle. Tarinan tahattomasti humoristisina hirviökonnina, Timona ja Pomona, nähdään karisma-ukkelit Tommi Eronen ja Jorma Tommila. Mukana häärää mainiossa pikaroolissa tietenkin myös Makelä-vakkari Hissu Hietalahti.

Yhteenveto

Laitapuolen hyökkääjän syöttö ei täysin napsahda lapaan, mutta on silti vahva ja vakuuttava esitys, varsinkin päätähdeltään Severi Saariselta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016