Alkuperäinen nimi: 
Ford v Ferrari
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
153
Le Mans 66 - Täydellä teholla
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/11/2019 - 23:42

Elokuva

On vuosi 1966. Kun kuuluisan autonvalmistaja Ferrarin päällikkö Enzo Ferrari (Remo Girone) suututtaa amerikkalaisen Ford Motor Companyn pomon Henry Ford II:n (Tracy Letts) ylimielisyydellään, tämä päättää lopettaa italialaistallin voittokulun Le Mansin legendaarisissa 24-tunnin kisoissa, joita se on dominoinut aina vuodesta 1960. Mahdottomalta tuntuvaan tehtävään palkataan entinen huippukuljettaja, autoinsinööri ja suunnittelija Carroll Shelby (Matt Damon), joka haluaa kuskikseen brittiläisen kuumakallen, Shelbyn lailla autojen sielun elämän hyvin tuntevan sotaveteraanin Ken Milesin (Christian Bale). Alkaa kahden jättiläisen kiivas kisa aikaa vastaan, joka kulminoituu Ford GT40-mallin ensiesiintymiseen Le Mansin kilpalussa 1966.

Käsikirjoittaja/ohjaaja James Mangoldin ura on ollut ehkä epätasainen, mutta myös äärimmäisen haastellinen ja mielenkiintoinen. 1997 valmistunut Copland onnistui erinomaisesti nimekkään näyttelijäköörin (mm. Robert De Niro, Sylvester Stallone, Harvey Keitel ja Ray Liotta) ohjauksessa, ja 1999 valmistunut Vuosi nuoruudestani (Girl, Interrupted) toi Angelina Jolielle nais-sivuosa Oscarin. Romanttinen komedia Kate & Leopold (2001) ei ollut mikään jättihitti, kuten ei myöskään 2003 ensi-iltansa saanut psykotrilleri Identity. 2005 valmistunut Walk the Line sen sijaan oli jättihitti, eikä mainio länkkäri KLO 15:10 lähtö Yumaan (2007) sekään huonosti mennyt. 2010 päivänvalon näki Tom Cruise vetoinen kohellus Knight & Day ja 2013 X-Men-saagaa omillaan jatkanut Wolverine. Napakymppiin kajahti jälleen vuonna 2017, kun ensi-iltansa sai Wolverine-hahmon raaka, mutta myös koskettavan melankolinen loppuluku Logan.

Mangoldin uusin, suomessa nimihirviön Le Mans 66 - täydellä teholla (alkup. Ford v Ferrari) saanut tosipohjainen toimintadraama tulee toden näköisesti jatkamaan miehen menestystä, eikä lainkaan ilman syytä, sillä kyseessä on yksi hienoimmista autourheiluelokuvista ja muutenkin yksi koko vuoden parhaita elokuvia. Butterworthin veljesten, Jezin ja John-Henryn sekä Jason Kellerin kirjoittama Le Mans 66 on yhtä paljon historiantunti yhdestä autourheilun legendaarisimmasta kisasta kuin se on kahdesta miehestä, jotka luottivat paitsi itseensä, myös toisiinsa.

Se on myös kertomus periksiantamattomuudesta ja taistelusta luonnonvoimia, fysiikan lakeja ja vastustajista sitä pelottavinta, rahan ja byrokratian valtaa vastaan. Dialogi on paikoin hillittömän hilpeää ja vaikka todellinen vauhtiraina käykin välillä hyvinkin dramaattisilla taajuksilla, sitä seuraa koko ajan niin hyvillä mielin, ettei sen hurja kesto, 153 minuuttia, tunnu hetkeäkään liian pitkältä. Ajankuva on autenttinen ja teknisesti täydellisyyttä hipovan julkituonnin takaa löytyvät ne todelliset tekijämiehet, kuvaaja Phedon Papamichael sekä terävät leikkaajat Andrew Buckland, Michael McCusker sekä Dirk Westervelt, joiden ansiosta katsoja tempaistaan mukaan kyytiin, jossa turvavöille on todellakin käyttöä. Siitäkin huolimatta, että kilvanajo ei edes ole elokuvan pääosassa, vaan sen aidot ja realistiset päähenkilöt Carroll Shelby ja Ken Miles, joiden nahoissa Matt Damon ja Christian Bale tekevät yksinkertaisesti huipputyötä. Alituiseen keskenään nahisteleva parivaljakko on Le Mans 66:n todellinen polttoaine, vaahtosuisen vauhdin ja ratakliimaksin huolehtiessa hevosvoimista ja kierroslukumäärästä.

Vaikka Damon tekeekin yhden uransa hienoimmista roolitöistä, se on Christian Bale, joka on ensimmäinen vakavasti otettava haastaja Joaquin Phoenixin Jokerille (2019) parhaan miespääosan Oscarista kisattaessa. Ja ehdokkuuksia Akatemian palkinnoille tulee taatusti, joista ainakin äänisuunnittelun pystin voisi jo nyt antaa Mangoldin miehistölle.
Myös sivuosissa on erittäin taitavaa porukkaa. Jon Bernthal on itsekin automoguliksi myöhemmin noussut, Fordin varatoimitusjohtaja Lee Iacocca ja Josh Lucas saman vakanssin omaava, käärmeen sisuskaluilla varustettu nilkki Leo Beebe. Milesin vaimona Molliena nähdään Caitriona Balfe ja Peter-poikana Noah Jupe. Varikolla Shelbyn luottomehenä Phil "Pops" Hillinä häärii mainio James Taylor Paulson.

Yhteenveto

Yksi vuoden parhaista elokuvista.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016