Logan Lucky
Jussi U. Pellonpää, To, 31/08/2017 - 22:35

Elokuva

Länsi-Virginiassa asusteleva Loganin suku on kirottu. Tai ainakin Clyde Logan (Adam Driver), vasemman kätensä Irakissa menettänyt sotaveteraani, on asiasta aivan varma. Myytti vaikuttaa entistä todemmalta, kun Clyden veli, Jimmy (Channing Tatum), polvensa futiksessa telonut ja hanttihommia tekevä duunari saa kenkää työpaikaltaan. Broidit päättävät kääntää kohtalon kellon kulun ja tehdä kaikkien aikojen ryöstön. Läheisellä Charlotte Motor Speedwaylla kun ajetaan pian Nascar-kisa Coca-Cola 600, joka tuo radan kassaan miljoonia merkitsetmättömiä seteleitä. Keikkaan tarvitaan kuitenkin apua, jota tarjoavat sisko Mellie (Riley Keough), sekä Bangin punaniskaveljekset Sam (Brian Gleeson), Fish (Jack Quaid) ja Joe (Daniel Craig), räjähdysexpertti, joka kuitenkin täytyisi ensin saada ulos Monroen vankilasta.

Muutama vuosi sitten ohjaaja Steven Soderbergh ilmoitti jäävänsä eläkkeelle, ja lopettavansa elokuvien teon. Meidän kaikkien onneksi mies ei kuitenkaan jäänyt lepäilemään laakereilleen, vaan muutaman tv-homman (My Life with Liberace (2013) ja tv-sarja The Knick (2014-2015) palaa valkokankaille hilpeästi arkisella ja suuresti sympaattisella toimintakomedialla Logan Lucky.

Rebecca Bluntin käsikirjoitus maalaa tosielämältä löyhkäävistä tunareistaan rakastettavan ryhmän altavastaajia, joiden kohtaloista välittää katsomossakin ihan oikeasti. Nokkela tarinankuljetus yhdistettynä Soderberghille tutun taitavaan kuvakerrontaan toimii kaikin puolin mainiosti. Logan Lucky kun ei yritä liikoja, se ei pyri olemaan halvalla hauska tai turhaan jännä, vaan kertoo kekseliään tarinansa ilman mitään turhaa, ja se, jos joku, on hatun noston arvoinen asia nykyajan elokuvissa. Sympaattisia veijarikomedioita on tehtailtu Hollywoodissakin maailman sivu ja jos genrestä joitain verrokkeja haluaa hakea, lähimpänä voisi olla Soderberghin ohjaama Ocean`s Eleven -trilogia. Tosin Loganin poikien maanläheisyys, jota joku voisi kutsua jopa junttiudeksi, antaisi vääntää nimen muotoon Ocean`s Seven-Eleven.

Elokuvan voima on paitsi keikan kekseliäässä toteutuksessa, myös henkilöhahmoissa. Channing Tatumin ja Adam Driverin vastakohtaiset veljekset ovat homman sydän, toinen alituiseen höpöttävä, toinen pohdiskeluun taipuvainen, mutta kumpikin perhettä yli kaiken rakastava repahessu, joiden keskinäiset kohtaukset ovat paitsi hauskoja, myös yllätävän koskettavia. Ja vaikka nämä kaksi jo riittäisivätkin pitämään temmon yllä, Soderberghilla on jokerilyöjänä hillitön Daniel Craig, jonka rooli Joe Bangina todistaa, että James Bondina maailmaan suurimpiin tähtiin noussut velmu on myös maanmainio näyttelijä, joka ymmärtää täydellisesti komiikan ajoituksen. Sivummalla nähdään vielä Katie Holmes Jimmyn ex-vaimona, Farrah Mackenzie näiden sanavalmiina tyttärenä Sadiena, Family Guy -mastero Seth MacFarlane mulkerona bisnesmiehenä Max Chilblainina ja Country-stara Dwight Yokam Monroen vankilan johtajana. Hilary Swank pyyhältää paikalle FBI:n agentti Graysonina, jonka asema loppukuvassa lupaa hommalle mahdollisesti jatkoakin.

Yhteenveto

Velmu ja vetävästi viileä ryöstöfilkka viihdyttää koko rahan edestä.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016