Alkuperäinen nimi: 
Men
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
100
Men
Jussi U. Pellonpää, Pe, 10/06/2022 - 08:09

Elokuva

Miehensä Jamesin (Paapa Essiedu) traagisen kohtalon jälkeen Harper Marlowe (Jessie Buckley) muuttaa Englanin syrjäiselle maaseudulle toipumaan surusta ja syyllisyydestä. Hän vuokraa idyllisen talon Geoffreylta (Rory Kinnear), mutta ei aikaakaan, kun Harper huomaa jonkun vaanivan häntä. Yrittäessään turhaan saada apua poliisilta ja papilta, Harper saa huomata, ettei muistakaan kylän miehistä ole tueksi, pikemminkin päinvastoin.

Mestarillisen käsikirjoittaja-ohjaaja Alex Garlandin (muun muassa Danny Boylen ohjaamat The Beach (2000), 28 päivää myöhemmin (2002) ja Sunshine (2007) sekä Ex Machina (2018, myös ohjaus) ja Hävitys (2018, myös ohjaus)) Men on hallusinatorinen painajainen, kuin vakavan yliannostuksen ja pahan krapulan synnyttämä kuumeinen houre, joka potkii katsojan tylysti kauas mukavuusalueelta. Tarina jättää paljon tulkinnanvaraa, eikä Garland muutenkaan sorru helppoihin ratkaisuihin, vaan riuhtaisee rajusti mukaansa sysisynkkään spiraaliinsa.

Teknisesti mestarikuvaaja Rob Hardyn detaljirikkaasti taltioima, valoilla ja varjoilla nerikkaasti leikittelevä Men on paitsi kuvastoltaan shokeeraava, myös visuaalisesti uskomattoman kaunis elokuva. Ben Salisburyn ja Geoff Barrowin intensiivinen, runsaasti ihmisääniä hyödyntävä musiikki tukee tarinaa erinomaisesti ja saavuttaa lakipisteensä finaalin uskomattoman kliimaksin kanssa. Menin viimeinen näytös onkin jotain täysin eilaista, jossain David Cronenbergin ja Brian Yuznan ylikuumenneiden bodyhorroreiden yläpuolella liitelevää groteskia ja makaaberia surrealismia, joka vie taatusti yöunet pitkäksi aikaa.

Jessie Buckley tekee aivan loistavaa työtä keskelle elävää painajaista tempaistavana Harperina, mutta Men on ehdottomasti myös aivan käsittämättömän hurjan, monessa eri roolissa nähtävän, suurelle yleisölle parhaiten ehkä Daniel Craigin tähdittämien James Bondien Tannerina tutun Rory Kinnearin elokuva. Paapa Essiedu on Harperin julman kohtalon kokeva aviomies James ja Gayle Rankin Harperin läheinen ystävä Riley.

Yhteenveto

Men on vuoden hypnoottisin elokuvakokemus, lihaksi tullut painajainen, joka vaatii katsojalta jäisiä hermoja ja vahvaa vatsaa, mutta myös palkitsee uskalikot ikimuistettavalla tavalla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016