Alkuperäinen nimi: 
Mile 22
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
95
Mile 22
Jussi U. Pellonpää, To, 06/09/2018 - 08:23

Elokuva

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n operaatiot harvemmin kestävät päivänvaloa, mutta vieläkin syvemmällä pimeässä toimii James Silvan (Mark Wahlberg) johtama eliittiyksikkö Overwatch. 16 kuukautta sen jälkeen, kun ryhmä iski venäläisketaleiden taloon etsimään vaarallista ainetta, Cesiumia, sitä löytämättä, USA:n suurlähetystöön Indonesiassa saapuu ryminällä loikkari, poliisiupseeri Li Noor (Iko Uwais), jolla tuntuu olevan muutakin arkaa tietoa kuin vain radioaktiivisten myrkkypommien sijainti. Vakoilun ja vastavakoilun maailmassa petokset ovat arkipäivää, mutta kun pelilaudalla alkaa olla olla globaali turvallisuus ja henkilökohtainen kosto, mitkään pelisäännöt eivät enää päde.

Ohjaaja Peter Berg on löytänyt Mark Wahlbergista oivan tulkin, herrojen yhteistyön käsittäessä jo neljä elokuvaa, joista kolme ensimmäistä, Lone Survivor (2013), Deepwater Horizon (2016) ja Ajojahti (Patriots Day, 2016) kertoivat tosipohjaisia tarinoita amerikkalaisista sankareista. Berg/Wahlberg-duon uusin, Mile 22, on taas sitä vastoin silkkaa mielikuvituksen tuotetta.

Graham Rolandin ja Lea Carpenterin käsikirjoitus on kokoelma toimintakliseitä ryyditettynä runsaalla kiroilulla ja hymyilyttävillä palopuheilla itsensä hetkeäkään miettimättä uhraavista miehistä ja naisista kuvitteellisilla vartiomuureilla, joiden ansiosta Keijo ja Kaija Kansalaiset saavat lapsineen nukkua yönsä rauhassa, ilman pelkoa terrori-iskuista. Suuresta isänmaallisuudestaan huolimatta henkilöhahmot ovat varsin pahvisia ja yksiulotteisia. Toimintaohjaajana Berg on taitava ja kompromissiton rymistelijä, jonka kuvissa väkivaltaa on rumaa ja satuttavaa. Mile 22:ssa, joka on matka lähetystöstä lentokentälle, ruumiita tulee tukussa, Bergin ja editoijien Colby Parker Jr:n ja Melissa Lawson Cheungin pilkkoessa tulitaistelut ja pahoinpitelyt niin hektiseen rytmiin, että tapahtumien seuraaminen käy työstä katsomossakin. Graafisen väkivaltaista, paikoin jopa koomisen julmaa toimintaa siis piisaa, kuten myös tarkkailumonitoreja, satelliittikuvaa, cooleja kutsukoodeja ja kaikkea muutakin moderneista vakoilujännäreistä tuttua kalustoa, joten actionfaneille tiukaksi paketiksi 95 minuuttiin ruuvattu raina on varmasti oiva valinta. Tosin ei Silvasta hahmona vielä ole Bondin (James), Bournen (Jason) tai Huntin (Ethan) uhkaajaksi.

Omnipotentin Wahlbergin rinnalla pahiksia listii mm. Lauren Cohan, Ronda Rousey, Carlo Alban, kun taas jenkkijengiä komentaa omaperäisesti Motheriksi kutsuttu James Bishop, jonka roolissa nähdään John Malkovich. Gareth Evansin kahdessa toimintagenreä uudistaneessa Raid -elokuvassa (The Raid: Redemption (2011) ja The Raid 2: Berandal (2014)) itsensä läpi pyönyt Iko Uwais saa muutamankin paikan todistaa olevansa yhä iskussa. Sivummalla nähdään vielä ohjaaja Berg itse, Terry Kinney, Nikolai Nikolaeff ja Sam Medina.

Yhteenveto

Tekijät ilmoittivatkin jo valmiiksi Mile 22:n olevan trilogian aloitus, mutta vaikka kuinka olisikin tarkoitus jatkaa, olisi tähän pilottiinkin voinut silti keksiä kelvollisemman lopetuksen.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016