Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1
Jussi U. Pellonpää, Ke, 12/07/2023 - 23:18

Elokuva

IMF:n ykkösagentti Ethan Hunt (Tom Cruise) kohtaa uransa vaarallisimman tehtävän, kun kaikkivoipainen, Entiteetiksi nimetty keinoäly on joutumassa vääriin käsiin. Luottokumppaniensa Lutherin (Ving Rhames), Benjin (Simon Pegg) ja Ilsan (Rebecca Ferguson) kanssa Hunt päätyy globaaliin takaa-ajoon sekä saalistajan että saaliin muodossa, ja joutuu kohtaamaan vaarallisen varjon menneisyydestään.

Christopher McQuarrien ohjaama ja Erik Jendresenin kanssa kirjoittama, Mission Impossible -sarjan seitsemäs elokuva, Mission: Impossible - Dead Reckoning Part 1, on täydellinen malliesimerkki siitä, miten tehdään suuren rahan (raportoitu budjetti 290 miljoona dollaria) viihdettä laadusta tippaakaan tinkimättä.

Aavistuksen hitaasti liikkeelle lähtevä M:I 7 on vauhtiin päästyään vaahtosuisen vauhdikas superseikkailu ja toiseen potenssiin korotettu toimintaelokuva, jonka voima löytyy myös fiksusta käsikirjoituksesta. Tarinan taustalla on hyvinkin päivänpolttava huoli keinoälyn käytöstä ja kehityksestä, mutta keskeliäästi koukkuisaan juonikuvioon on osattu uuttaa myös inhimillisiä tekijöitä ja henkilökohtaisia aspekteja. Toimintajaksoissa on vahva käsityön leima, joihin on osattu uuttaa mukaan myös rentoa huumoria, unohtamatta silti hurjimpien stunttien aitoa kuolemanvaaraa, joka välittyy myös katsomoon.

Hahmogalleria on osin tuttu, mutta myös uusia kasvoja esittelevä. Myös tuottajana toimiva Tom Cruise on tietenkin oikeutetusti fokuksessa, mutta tilaa saavat myös IMF-kollegat. Ving Rhames, Simon Pegg ja Rebecca Ferguson ottavat omissa hetkissään tilan haltuun ja osoittavat kuuluvansa saagaan Cruisen lailla. Myös Vanessa Kirby uusii roolinsa Valkoisena leskenä, kuten tekee myös jo ensimmäisessä Vaarallinen tehtävä -elokuvassa (1996) nähty Henry Czerny Kittridgena. Pitkän linjan sivuosapuurtaja Esai Morales saa ansaitsemansa näytön paikan tarinan antagonistina, Huntin puolta vaihtaneena ystävänä Gabrielina, Guardians of the Galaxy -trilogiasta tuttu Pom Klementieff on tämän ykkösnyrkki Paris ja Gary Elwes National Intelligencen johtaja Derlinger. Eniten uusista kasvoista tilaa saa Hayley Atwellin mestarivaras Grace.

Yhteenveto

Jos jo nyt modernin toimintaelokuvan määreet ja standardit nostettiin täysin uudelle tasolle, mitä Cruise ja McQuarrie ovatkaan varanneet meille seuraavaan kattaukseen? Täydelliseen cliffhangeriin päättyvän ja kuluvan kesän komeimman toimintaelokuvan finaalia saadaan odottaa aina ensi vuoden kesäkuulle, kun ensi-iltansa saa Mission: Impossible - Dead Reckoning Part 2.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016