Alkuperäinen nimi: 
Mother!
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
115
Mother!
Jussi U. Pellonpää, Pe, 15/09/2017 - 12:54

Elokuva

Kaukana kaikesta, kauniissa ja varsin eläväisessä talossa asustavan Äidin (Jennifer Lawrence) ja hänen miehensä (Javier Bardem) rauhaisa elämä järkkyy, kun yhtenä iltana ovelle kolkuttaa tuntematon mies (Ed Harris). Toisin kuin miehensä, äiti ei ole vieraan tulosta lainkaan innoissaan, eikä syyttä, sillä kohta outolaista seuraa tämän vaimo (Michelle Pfeiffer), ja pian muutakin sekalaista seurakuntaa. Äidistä tilanne alkaa vaikuttaa vaaralliselta, eikä hän ole siinä suinkaan väärässä.

Ohjaaja/käsikirjoittaja Darren Aronofsky on aina ollut oman tiensä kulkija, visionääri ja taiteessaan tinkimätön tekijä. Miehen cv on komea, koukukas Pi (1998), järisyttävä addiktiokuvaus Unelmien sielunmessu (2000), spiritualistinen The Fountain (2006), Mickey Rourken tähdeksi palauttanut mestarillinen The Wrestler - painija (2008), Oscar-palkittu pyskologinen kauhuelokuva Black Swan (2010) sekä kaupallisesti epäonnistunut, mutta kaikin puolin tekijänsä näköinen raamattuepookki Noah (2014). Miehen uusin, surrealistinen trilleri Mother!, jatkaa listaa komeasti, ja sopii täydellisesti uniikin käsialan omaavan Aronofskyn kataloogiin.

Metaforia, symboliikkaa, shokkeja ja erityisesti haasteita tulviva Mother! on omaperäisen ohjaajan uniikki tulkinta, (painajais)unenomainen matka kollektiivisen ihmismielen vinoimpiin vietteihin ja niihin ulottuvuuksiin, missä mikään ei ole mahdotonta. Se on yhtä aikaa psykologinen kauhukuva, kulmikas sairaskertomus, vainoharhainen invaasiotrilleri ja sattuva satiiri fundamentalistisuudetsa ja sokeasta henkilöpalvonnasta, jota myös uskonnoksi kutsutaan.

Mitä pitemmälle Aronofsky vyöryttää koko ajan oudommiksi meneviä tapahtumia, sitä enemmän katsojan mieleen nousee kysymyksiä, mutta kuten David Lynchinkin elokuvien tapauksissa, ei ole olemassakaan vain yhtä ja oikeaa tapaa ymmärtää.
Tekniseltä toteutukseltaan (erityisesti kuvaaja Matthew Libatique ja leikkaaja Andrew Weisblum) hiukean hieno ja tehsoteiltaan groteskin kekseliäs jännitysnäytelmä leikittelee genrerajoilla ja imaisee katsojan makaaberiin maailmaansa kuin se Rapalan kuuluisa kolmihaarainen.

Niin Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris kuin Michelle Pfeifferkin esittävät nimettömiä hahmojaan täydellä sydämellä, luoden yhdessä rakennuksessa tapahtuvaan kudelmaan ahdistavan atmosfäärin, jota seuraa herkeämättömällä mielenkiinnolla.

Yhteenveto

Onko koko touhussa lopulta päätä tahi häntääkään, päättäkää itse, mutta kaksi tuntia Darren Aronofskyn maailmassa on aina hintansa väärti.

 

 

 

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016