The Mummy
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/06/2017 - 22:32

Elokuva

Tehtäviensä ohella arvokkaita artefakteja vohkimalla kuutamokeikkaa tekevä USA:n armeijan tiedustelukersantti Nick Morton (Tom Cruise) ja kaverinsa alikessu Chris Vail (Jake Johnson) tekevät todellisen löydön Irakin taistelukentillä, 5000 vuotta vanhan prinsessa Ahmanetin (Sofia Boutella) muumion.Ennen kuin ketaleet ehtivät muuttaa löytönsä rahaksi, Nickia inhoava arkeologi Jenny Halsey (Annabelle Wallis) ehtii väliin ja pakkaa sarkofagin lentokoneeseen kuskattavaksi Lontooseen, mutta matkaan tulee suuria mutkia, kun kivisessä arkussaan maajansa pitänyt Ahmanet herää kesken lennon pahoin seurauksin. Maailmanlopun touhuun sekaantuu myös Luonnonhistoriallisen museon varjoissa majaansa pitävä, yliluonnollisia voimia vastaan taistelevan salaseuran pääjehu, tohtori Henry Jekyll (Russell Crowe).

Paremmin käsikirjoittajana (Tv-sarjat Alias (2001-2006 ja Fringe - rajamailla (2008-2013) ja elokuvat The Island (2005), M:i: III (2006), Transformers (2007), Star Trek (2009), Cowboys & Aliens (2011), The Amazing Spider-Man 2 (2014)) tutuksi tuleen Alex Kurtzmanin ohjaama The Mummy on pääasiallisesti uudelleenlämmittely Stephen Sommersin vuoden 1999 hittileffasta Muumio, vaikka pohjia löytyykin liki koko elokuvahistorian ajalta.

Siinä missä kaksi heikompaa jatko-osaakin (2001 ja 2008) saanut Muumio oli Indiana Jonesilta surutta varastanut toimintakomedia, uusi versio heittää alkuun rankempaa realismia nykypäivän sotanäyttämöineen. Intron lunki virnistely muuttuu kuitenkin nopeasti vahvoja kauhuelementtejä kierrättäväksi fantasiaksi, jossa kaikki genren temput ja kliseet, niin vanhat kuin uudemmatkin, tulevat tasaiseen tahtiin kierrätetyiksi. Mutta tohinan tuttuus ei suinkaan tarkoita sitä, että reissu olisi tylsä tai yllätyksetön, sillä meiningissä on hyvässä määrin perinteitä kunnioittavaa otetta ja useampikin kumarrus tyylilajin merkkiteoksille.

Nähtäväksi jää, onko Nick Mortonista Tom Cruiselle Ethan Huntin tasoiseksi vehiikkeliksi, jonka seikkailuita eri elämänmuotojen kiusaamana saataisiin seurata vielä useampikin. Kävi sitten kuinka tahansa, Cruise hoitaa hommansa varmasti ja se on ainakin taattua, että tuotantotalo Universalin rosterista löytyy legendaarisia hirviöitä vielä vaikka kuinka moneen jatko-osaan. Annabelle Wallis jää selkeäksi keulakoristeeksi, savuavan Sofia Boutella varastaessa fokuksen Ahmanetin roolissa. Kertakäyttökoomikko Jake Johnson huutaa ensimmäisen vartin, ja palaa lopulta kuviin suoraan John Landisin Ihmissusi Lontoossa -leffasta varastettuna hahmona. Russell Crowen roolinimi kertonee jo paljon hahmon kaksijakoisesta luonteesta, ja vaikka esillä olo jääkin suhteellisen niukaksi, tulevaisuudessa asiat voivat muuttua kovastikin.

Yhteenveto

Muumio vuosimallia 2017 on enemmän kauhu kuin komedia, vaikkei se missään vaiheessa otakaan itseään liian vakavasti. Isolla rahalla tuotettua hyvän näköistä viihdettä, jonka aikana ei sen suuremmin tule kelloa vilkuiltua.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016