Alkuperäinen nimi: 
One Life
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
102
One Life
Jussi U. Pellonpää, To, 21/03/2024 - 19:24

Elokuva

On vuosi 1988. Sir Nicholas Winton (Anthony Hopkins) siivoaa vaimonsa Greten (Lena Olin) käskystä toimistoaan ja löytää suuren määrän vanhoja valokuvia ja dokumentteja, jotka vievät hänet vuoteen 1938 Tsekkoslovakiaan, missä juutalaisväestö pakenee kauhuissaan natseja ja vääjäämättä lähestyvää sotaa. Vaikka apua ei virallisilta tahoilta tulossa olekaan, 29-vuotias Nicky (Johnny Flynn) ei kykene katsomaan paniikkia sivusta, vaan ryhtyy vaaralliseen hankkeeseen pelastaakseen mahdollisimman monta lasta, ennen kuin todelliset taistelut alkaisivat? Vuosikymmeniä myöhemmin dokumentit päätyvät lopulta tv:n That´s Life -ohjelman tuotantoryhmän käsiin BBC:lle ja Nicky saa kutsun osallistua suoraan lähetykseen.

Britti-tv:ssä uraa tehneen James Hawesin ohjaama One Life on koskettava ja takuuvarmasti kyynelkanavia manipuloiva, tosipohjainen draama pyytettömästä hyväntekijästä Sir Nicky Wintonista, jota voi kuvailla myös brittien Oscar Schindleriksi, joka pelasti yli 650 lapsen hengen.

Steven Spielbergin vuoden 1993 mestariteokseen Schindlerin lista verrattuna One Life ei ole yhtä emotionaalisesti musertavan vahva ja vaikuttava kokemus, mutta se ei tietenkään vähennä sen sanoman tärkeyttä tai voimaa. Hawes keskittyy dialogiin ja pitää julmuudet tiukasti kuvan ulkopuolella, antaen katsojan mielikuvitukselle mahdollisuuden täyttää tyhjät kohdat. Tiukat lähikuvat pelokkaiden lasten kasvoista sekä varsinkin finaalin tv-lähetys varmistaa sen, että teatterissa tuskin on yhtään kuivaa silmää lopputekstien alkaessa.

Sir Nicholasin tytär Barbara, jonka kirjan "If It's Not Impossible...: The Life of Sir Nicholas Winton" pohjalta elokuvan käsikirjoittivat Lucinda Coxon ja Nick Drake, pyysi henkilökohtaisesti Anthony Hopkinsia näyttelemään ikääntynen isänsä roolin. Kuningatar Elizabeth II aateloi Sir Nicholas Wintonin vuonna 2003 ja hän kuoli vuonna 2015 kunnioitettavassa 106 vuoden iässä.

Vaikkei Sir Tony Hopkins olekaan kuvissa kuin osan aikaa elokuvan kestosta, miehen valtava karisma ja läsnäolo vaikuttavat kokonaisuuteen tarinan alusta loppuun. Nuorta Sir Nickya esittävä Johnny Flynn tekee myös tarkkaa työtä omaksuessaan hienosti Hopkinsin artikulaation maneerit ja miehen uskookin olevan aidosti sama henkilö. Lena Olin nähdään Nickyn vaimona Gretenä ja Helena Bonham Carter Nickyn äitinä Babina. Jonathan Pryce on Wintonin operaatiossa toiminut Martin Blake, Marthe Keller Betty Maxwell ja Samantha Spiro That´s Life -ohjelman juontaja Esther Rantzen.

Yhteenveto

One lIfe kertoo humaanin ja koskettavan tarinan, joka on tärkeä varsinkin näinä aikoina. Tehoja syö ainoastaan elokuvan paikoin hyvinkin televisiomainen toteutus, Wintonin tarina kun olisi ansainnut enemmän.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016