Pelle Hermanni ja hypnotisoija
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/12/2023 - 19:02

Elokuva

Kun Sirkus Hepokatin näytökset tulvivat iloisia katsojia, Karukylän sirkuksen umpi-ilkeä tirehtööri Tilpehööri (Jari Salmi) päättää kaapata Hepokatin suurimman vetonaulan, sirkuspelle Hermannin (Vesa Vierikko). Hermannin syntymäpäiväjuhlien lähestyessä Hepokattilaiset alkavat toinen toisensa jälkeen käyttäytyä oudosti, sillä Tilpehööri hallitsee hypnoosin voiman.

Vuosi sitten sai ensi-iltansa Timo Koivusalon karmaisevan kankea elokuva Pelle Hermanni (2022) ja asiasta innostuneet tekijät, eivät siis katsojat, päättivät tekaista sille samoilta jalansijoilta myös jatkoa. Pelle Hermanni ja hypnotisoija on yhtä jäykkää ja ilotonta kompastelua, jossa hyvät kotimaiset komeljanttarit ylinäyttelevät roolinsa samalla kun ulkolukevat pahasti alikirjoitettua kässäriä. Ohjaaja kertoili, että jatkis kuvattiin heti ensimmäisen Hermannin perään, koska lavasteet olivat valmiina ja on aina niin mukavaa pelleillä ja leikkiä hyvien ystävien kanssa. Sääli vain, ettei mitään niistä iloisista asioista välity valkokankaalta katsomoon.

Pikku Kakkosessa 1978-1988 pikkukansaa ihastuttanut, Simo Ojasen luoma Hermanni on aikansa ilmiö, jonka tuonti tähän aikaan ei ainakaan allekirjoittaneelle ole valjennut. Koivusalon käsikirjoitus on matelevan hidas sarja itseään toistavia kohtauksia ja täysin motivoimattomia ylläreitä, jotka jäävät finaalissa tyystin irralleen. Räikeästi lapsikatsojia aliarvioivaa kohellusta, kompastelua ja noloja vitsejä koneellisesti toisteleva tolvanointi tuntuu vielä jopa armeliasta kestoaan pitemmältä. Ensi-illassa tyhjässä salissa kourallinen kohderyhmää alkoi jo ennen puoltaväliä valmistelemaan poislähtöä, eikä teatteriin viritetty naurumittarikaan värähtänyt 78 minuutin aikana kertaakaan.

Pitkä rivi kotimaan kermaa, kuten Hannu-Pekka Björkman, Martti Suosalo, Minttu Mustakallio, Iina Kuustonen ja Tom Lindholm tuhoavat uskottavuuttaan, eikä ekasta osasta tutuille lapsillekaan (Milo Tamminen ja Oona Hakanpää) ole keksitty oikeastaan mitään järkevää tekemistä. Vesa Vierikko on kuitenkin kokonaisuuden lämmin sydän, vaikka rooli onkin samojen sanojen jankkaamista. Jari Salmen roolihahmo Tilpehööri on kuin syystäkin hylätty kehitelmä miehen vanhasta sketsisarja Pulkkisesta.

Yhteenveto

Timo Koivusalolla on toki täysi oikeus tehdä omilla rahoillaan aivan mitä haluaa, mutta onneksi teidän ei ole niitä tuotoksia pakko mennä katsomaan.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016