Pelle Hermanni
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/09/2022 - 20:49

Elokuva

Sirkus Hepokatissa kaikkea kansaa hauskuttava Pelle Hermanni (Vesa Vierikko) päätyy keskelle suurta seikkailua, kun hän saa kauan sitten kadonneelta isältään Kasperilta (Heikki Nousiainen) pullopostia. Hyväntahtoisen ja kaikille kiltin klovnin mukaan etsintäreissuun livahtaa salaa sirkuksen taikurin Maximilianin (Martti Suosalo) koulukiusattu poika Roni (Milo Tamminen).

Timo Koivusalo on siirtynyt menestyneiden, mutta millä tahansa mittapuulla hirvittävän tylsien ja typerien Risto Räppääjien (Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014), Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015), Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016)) jälkeen toiseen lasten suosikkiin. Tosin muutaman vuosikymmenen takaa, sillä Pelle Hermanni pohjaa vuosina 1978-1988 Ylen Pikku Kakkosessa pikkuväkeä ilostuttaneeseen ja myös pelottaneeseen hittisarjaan. Värikkääseen sirkusmaailmaan sijoittuvan fantasiaseikkailun ovat käsikirjoittaneet alkuperäisen hahmon luonut Simo Ojanen sekä ohjaaja Koivusalo.

Syystäkin ilman elokuvasäätiön tukea tuotettu Pelle Hermanni on kokonaisuutena karmea huti, aivan kuin ryhmä asiasta innostuneita tekijöitä olisivat rekonstruoineet oman kulttisarjansa uudelleen ja vain omaksi ilokseen. Elokuva on toki värikäs ja hassu, mutta myös rytmitön kavalkaadi tyhjänpäiväisiä sivuhenkilöitä ja kohtaamisia, vasurilla vedettyjä laulunumeroita ja höveleitä erikoisefektejä. Ymmärrän päivityksen tarpeen, mutta pahasti tuntuu siltä, että nyt valittu tie on ollut tyystin väärä. Sitä, miten ensi-illan huumassa Pellen seurassa kasvaneiden vanhempien väkisin leffaan raahaamat lapset ja nuoret ottavat tämän tämän elokuvan irvikuvan pitkässä juoksussa vastaan, jää nähtäväksi. Toivotaan toki parasta, mutta pelätään myös pahinta. Meni Pelle Hermanni lippuluukuilla sitten miten tahansa, jatko-osa on jo kuvattu, Pelle Hermanni ja hypnotisoija saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Nimijengiä ei Koivusalolla ole koskaan ollut ongelmia saada elokuviinsa, niinpä myös Pelle Hermannissa nähdään liuta hänen elokuvissaan aiemminkin vieraileita komeljanttareita. Toinen toistaan pahempaan ylitulkintaan syyllistyvät Vesa Vierikko, joka on omaksunut osan alkuperäisen Hermannin Veijo Pasasen maneereista, mutta muuten herra rakentaa pellensä uudelleen. Yhtä lailla takaseinään saakka rooleissaan tohottavat Martti Suosalo taikuri Maxina ja Iina Kuustonen tämän akrobaattivaimo Violana. Samaan syyllistyvät myös Minttu Mustakallio salaa Hermanniin rakastuneena selvänäkijä Sylviana sekä HooPee Björkman sirkuksen tirehtöörinä. Tuija Piepponen nähdään Hermannin rakkaan Äitiliinin roolissa.

Yhteenveto

Pelle Hermanni on pahasti ylinäytelty ja karmaisevasti alikirjoitettu sekasotku, jonka aikana näytöksessä kukaan ei nauranut. Tuskinpa edes hymyilivät, jos ei sitten vahingonilosta.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016