Peruna
Jussi U. Pellonpää, La, 26/12/2020 - 21:17

Elokuva

Jätehuollossa toimivan, yritteliään ja innovatiivisen Untamon (Joonas Nordman) bisnesideat eivät oikein saa vastakaikua Hevonperän kylässä 1600-luvulla, mutta kun energinen heppu pääsee Turkuun ja äkkää matkalla hittituotteen, sittemmin perunaksi kutsutun maapäärynän, ura yrittäjänä pääse toden teolla vauhtiin. Kun Untamo rekrytoi itselleen myynti– ja mainostiimin (Mikko Penttilä, Alex Anton ja Kari Hietalahti), suunnittelee kampanjan ja hankkii (enkeli)sijoittajan, ei tiellä menestykseen tunnu olevan esteitä. Paitsi että on. Sellainen kuin linnanherran ketku neuvonantaja Hannu (Kari Ketonen), jonka menestyksekkäälle nauriskaupalle ei uuden herkun tulo markkinoille tee hyvää.

Hauskan ja vauhdikkaan trailerin jälkeen vaikutti vahvasti siltä, että Joona Tenan ohjaamalla Perunalla olisi kaikki mahdollisuudet tehdä täsmäisku nauruhermoon, mutta kokonaisuus kompastelee liialliseen yrittämiseen ja materiaalin runsauteen.

Parhaimmillaan Pekko Pesosen kirjoittama kohellus on yhdistellessä elämänmenoa neljän vuosisadan takaa nykypäivän bisnesinnovaatioihin ja yrittäjähenkisyyteen, mutta laari on nopeasti kaavittu tyhjäksi, vaikka väliplansseilla käänteitä selittävä leffa  yrittääkin nyhtää jokaisesta bisnesfraasista huumoria. Touhussa on jotain kovin spedemäistä meininkiä, mutta kovinkaan hauskaksi ei Perunaa tohdi kutsua.

Kaikesta huolimatta Tenan komeljanttarikattaus on kateutta herättävä, sillä Nordmanin, Ketosen, Penttilän ja Hietalahden lisäksi mukana ovat mm. Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela.

Yhteenveto

Turhan pitkäksi venytetty touhu olisi kovasti kaivannut tiivistämistä ja asioiden viemistä kunnolla yli. Nyt kaikki tuntuu jäävän jotenkin puolitiehen.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016