Risto Reipas ja Nalle Puh
Jussi U. Pellonpää, To, 11/10/2018 - 20:46

Elokuva

Eletään 1920-lukua Puolen hehtaarin metsässä, Sussexissa, Englannissa. Kuten kaikkien lasten, aina aikojen alusta, myös Risto Reippaan (Orton O`Brien) on tullut aika kasvaa aikuiseksi. Ystäväänsä jäävät kaipaamaan niin Nalle Puh ja Tikru (äänenä Jim Cummings) kuin aasi Ihaa (Brad Garrett) ja Nasukin (Nick Mohammed). Elämäksi kutsuttu matka on kuljettanut Riston (Ewan McGregor) löytämään rakkauden (Hayley Atwell), kokemaan Toisen Maailmansodan ja todistamaan oman lapsen syntymän (Bronte Carmichael), mutta kaikki ei ole hyvin. Giles Winslow Jr. (Mark Gatiss), Riston pomo, ei ole mukava mies, ja Risto saa omakohtaisesti tuntea ankeat ajat. Vaan kun hätä on suurin ja kyynisyys nielaisemassa Riston kokonaan, myös pelastus on lähellä, sillä Puh ja kumppanit päättävät matkata Lontooseen tapaamaan vanhaa ystäväänsä, jota he eivät ole nähneet vuosikymmeniin.

Genrerajojen yli vaivatta loikkivan ohjaaja Marc Forsterin (Monster`s Ball (2001), Finding Neverland - tarinan lähteillä (2004), Quantum of Solace (2008), World War Z (2013), All I See You (2016)) Risto Reipas ja Nalle Puh on suuresta sydämestään huolimatta pliisu ja siirappinen kasvukertomus, joka yhdistelee oikeita näyttelijöitä ja taidokasta digitaalitaikuutta. Varttuneemmille cinefiileille Alex Ross Perryn, Tom McCarthyn ja Allison Schroderin sokeriseksi kirjoittama elokuva soittaa pitkälti samaa säveltä kuin Steven Spielbergin 1991 valmistunut Hook: Kapteeni Koukku, jossa niin ikään varttuneen päähenkilön pitää palata mielikuvitukselliseen lapsuuteensa löytääkseen itsensä, ja elämän todellisen tarkoituksen, uudelleen.

Jo monen sukupolven rakastamat, A. A. Milnen luomat eläinhahmot eivät tällä kerralla ilakoi kirkkaissa väreissä, vaan muisuttavat enemmänkin kauhtuneita pehmoleluja, joka luo tarinaan lempeän mennen ajan atmosfäärin. Jos Forsterin melankolista ja vain paikoin hassua fantasiaa vertaa sen lähimpään kilpailijaan, riemastuttavaan, ja jo kaksi koko pitkää valkokankaille saaneeseen (2014 ja 2017) Karhuherra Paddingtoniin, Puh & co häviävät niin vauhdissa kuin hauskuudessakin.

Ewan McGregor tekee kuitenkin takuutyötä ahtaassa roolissaan Ristona, eikä valittamista ole Hayley Atwellistakaan Evelyn-vaimona. Bronte Carmichael on napakka tytär Madeline ja Mark Gatiss ahne ilkiö Winslow Jr. Puhina kuullaan legendaarista Jim Cummingsia, joka on antanut nallelle äänen jo vuodesta 1988. Cummings tulkitsee myös Tikrun roolin. Kaikki rakastavat Raymondia -tv-sarjasta (1996-2005) parhaiten muistettava Brad Garrett on aasi Ihaa, Peter Capaldi Kani, Sara Sheen Ruu ja Toby Jones Pöllö.

Suomeksi puhutussa käännöksessä, joka ei tälläkään kerralla toimi ihmisnäyttelijöitä dubattaessa, äänitaiteilijoina ovat mm. Paavo Kerosuo (Risto), Jarmo Koski (Puh), Heljä Heikkinen (Evelyn), Antti Pääkkönen (Winslow Jr.), Petri Hanttu (Tikru) ja Riko Eklundh (Nasu).

Yhteenveto

Kaikin puolin kiltti ja opettavainen, mutta myös yllätyksetön ja lässy satuseikkailu.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016