Paddington 2
Jussi U. Pellonpää, To, 09/11/2017 - 19:18

Elokuva

Kotimaansa Perun perukoilta muutama vuosi sitten Lontooseen Brownien perheeseen adoptoitu,  marmeladia rakastava ja kommellusaltis karhuherra Paddington (äänenä Ben Whishaw) päättää ilhaduttaa viidakkoon jäänyttä, kohta 100 vuotta täyttävää Lucy-tätiään (Imelda Staunton) lahjalla. Sellainen löytyykin herra Gruberin (Jim Broadbent) antiikkiliikkeestä, tivolin perustajan Madame Kozlovan tekemä salaperäinen ponnahduskirja, joka kuitenkin kätkee sisuksiinsa salaisuuden, jonka haluaa tarkaista myös itsekäs ex-näyttelijä Phoenix Buchanan (Hugh Grant) Kun kätketyn aarteen luokse tien näyttävä opus kuitenkin varastetaan, Paddington päätyy rikoksesta syytettynä vankilaan. Isä ja äiti Brownin (Hugh Bonneville ja Sally Hawkins) etsiessä todisteita oikeasta konnasta, yrittää Paddington kaltereiden takana ystävystyä osaston kiukkuisen kokin Rysty McGintyn (Brendan Gleeson), kanssa, keksiäkseen avaimen pakoon.

Kolme vuotta sitten ensi-iltansa saanut Paddington osoittautui siinä määrin menestykseksi, että jatkoa Michael Bondin toimesta jo 1958 ensiesiitymisensä saaneen karhuherran seikkailulle oli saatava. Puikkoihin palasi ykkösenkin ohjannut Paul King, joka nyt tekee Paddington 2:sta paitsi edeltäjäänsä hauskemman, myös reippaasti toimivamman kokonaisuuden.

Nerokkaasti eri tekniikoita hyödyntävä seikkailu on juuri sopivasti jännittävä, vinhasti vauhdikas ja niin sydämellisen hauska ja sympaattinen, että sitä voi hyvällä syylläkin kutsua koko perheen elokuvaksi. Teknisesti moitteeton vauhtiraina yhdistelee saumatta digitaalisia tehosteita partikaaleihin efekteihin, pitäen kaasun pohjassa ensimmäisestä freimistä lähtien.

Sanavalmiin, mutta söpösti naaivin Paddingtonin äänenä jatkaa Ben Whishaw ja Brownin perheessäkin nähdään tutut naamat Bonneville, Hawkins sekä Madeleine Harris ja Samuel Joslin perheen teini-ikäisinä lapsina, Judyna ja Jonathanina. Myös perheen sisäkkö rouva Bird ja Puutarhakadun kiusankappale, syntymäikävä herra Curry ovat alkuperäiset Julie Walters ja Peter Capaldi. Hugh Grant irrottelee itseironisen riittoisasti nilkin Buchananin roolissa, mutta parhaat pisteet kerää koriinsa Brendan Gleeson marmeladin avulla mukavuuden jälleen löytävänä Rystynä.

Hilpeän viihdyttävä toimintasatu kärsii kuitenkin ylettömästi dialogiltaan huvittavasta, mutta tyystin näyttelijöiden suihin sopimattomasta dubbauksesta, joka ajaa asiansa kyllä vielä lukutaidottomille katsojille, mutta muut hermoromahduksen partaalle. Suomeksi työtään tekevät mm. Markus Bäckman ja Eeva Soivio (Brownit), Taisto Oksanen (herra Curry), Markku Huhtamo (herra Gruber) sekä Jukka Rasila (Buchanan). Eniten kuuloelimiä rankaisevat Santeri Kinnunen Rystyn roolissa sekä Salkkari-Ulla Maija-Liisa Peuhu rouva Birdina. Paavo Kerosuon Paddington on itse asiassa ainoa, jolle dubbaus edes etäisesti sopii.

Yhteenveto

Korvia koettelevasta äänikäännöksestä huolimatta Paddington 2 on erinomaisen onnistunut satuseikkailu ja vanhempaakin väkeä viihdyttävä elokuva, jonka sanoma ystävyyden voimasta ei mene ikinä muodista.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016