Paddington
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/01/2015 - 00:00

Elokuva
Kaukaa Perun perämetsiltä saapuu Lontooseen hyvätapainen, mutta tapaturma-altis pikku karhu (äänenä Ben Whishaw), jonka mukava Brownin perhe majoittaa luokseen. Touhukas mesikämmen aiheuttaa varsinkin Brownien lapsiaan Judya (Madeleine Harris) ja Jonathania (Samuel Joslin) ylisuojelevalle isä Henrylle (Hugh Bonneville) runsaasti harmaita hiuksia, mutta äiti Mary (Sally Hawkins) ja perheen monista asioista perillä oleva sisäkkö rouva Bird (Julie Walters) vakuuttavat miehelle yhteiselon kannattavan. Todella jännittäväksi nallen arki muuttuu, kun luonnonhistoriallisen museon sadistinen johtaja Millicent (Nicole Kidman) iskee harvinaiseen, juna-aseman mukaan Paddingtoniksi nimettyyn eläimeen silmänsä ja haluaa sen kokoelmiinsa, täytettynä.

Michael Bondin luoma Karhuherra Paddington näki päivänvalon vuonna 1958, ja on siitä lähtien ollut lasten ja lastenmielisten suosikki yli 20 kirjassa, tv-sarjana ja lukuisina oheistuotteina. Paul Kingin ohjaama kokopitkä Paddington seuraa kiltisti päivitettynä karhuherran seikkailujen alkupamausta teknisesti kekseliäänä ja vauhdikkaana kavalkadina, joiden seurassa varsinkin perheen pienimmät viihtyvät varmasti. Pakolaisteema ja toisten, vaikka sitten kuinka erilaistenkin, hyväksyminen, ovat tärkeitä avainsanoja sanomaansa tuputtamatta tarjoavassa ja kaikin puolin sulkussa seikkailussa. Alkuperäiset näyttelijät tekevät rooliinsa hassun yliampuvasti, mutta efektirikkaisiin ja hilpeinä ketjureaktioina tapahtuviin kommeluksiin takariville asti vetäminen sopii aivan hyvin.

Vallan toinen asia onkin sitten, miten jälkikasvunsa kera teatteriin tulevat aikuisemmat katsojat kykenevät nielemään suomeksi puhutun version, sillä aina yhtä hankala, ihmisnäyttelijöiden dubbaus on tällä kertaa raivostuttavan heikkoa. Ainoastaan Paavo Kerosuon äänellä höpöttävää Paddingtonia lukuunottamatta jälkiäänitys tuntuu tehdyn suoraan paperista, vain sinne päin hutaisten, sillä niin Markus Bäckmanin (isä Henry), Eeva Soivion (äiti Mary), Juhana Vaittisen (Jonathan), Karoliina Pyöriän (Lucy) tai Maija-Liisa Peuhun (rouva Bird) tapauksissa huulisynkka ei osu edes vahingossa kohdilleen. Yhtä lailla pulassa ovat myös pääpahis Millicentina sähisevä Ella Pyhältö sekä naapurin kierolle herra Currylle äänensä antava Taisto Oksanen, jonka tahaton Sauli Niinistö -imitaatio on ainoa, joka dubista hymyilyttää.

Yhteenveto
Vauhdikas ja hassu, mutta myös oikeilla opetuksilla fiksusti operoiva Paddington huvittaa varmasti sen todellista kohderyhmää, eikä sitä vaikea ole seurata aikuisenkaan, jos vain kykenee tahdistamaan vastaanottimensa huonosti synkattuun suomipuheeseen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016