Alkuperäinen nimi: 
A Star Is Born
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
136
A Star Is Born
Jussi U. Pellonpää, Ke, 24/10/2018 - 18:07

Elokuva

Suuresti suosittu, mutta pahassa viina- ja huumekoukussa rimpuileva kantrikonkari Jackson Maine (Bradley Cooper) tapaa baarikierroksellaan laulavan tarjoilijattaren Allyn (Lady Gaga), joka esittää Edtih Piafin La vie on rosen, ja ihastuu siltä istumalta tämän lavaperformanssiin. Pariskunta päätyy pian yksiin Jacksonin tukiessa Allyn uraa, mutta mitä nopeammin tämän läpimurto etenee, sitä vahvemmin Jackin vanhat demonit ovat jälleen puskemassa pintaan. Avioonkin ehtinyt pari rimpuilee läpi nousujen ja laskujen, mutta riittäkö rakkaus pelastamaan kumpaakaan?

Jo kolmasti filmatisoitu (1937, 1954 ja 1976) kertomus moniongelmaisesta miesviihdyttäjästä ja tämän nuoresta suojatista, on siinä määrin ajaton faabeli, ettei ihme, että elokuvatekijät tarttuvat siihen tasaisin väliajoin.

Kolmesti Oscar-ehdokkaana olleen (Unelmien pelikirja, 2012), American Hustle (2013), American Sniper, 2014)), monitaitoisen Bradley Cooperin esikoisohjaus A Star Is Born on nykyaikaiseen musiikkimaailmaan siirretty traaginen tarina riippuvuuksista ja uhrauksista. Samalla se on tunnetasoiltaan uskottava ja aroiltakin aiheiltaan aito kuvaus menestyksestä ja sen eri puolista erinomaisen monipuolisella musiikiilla höystettynä. Ääniraidalla soivat sulassa sovussa niin melankolinen country ja rouheampikin rock kuin koskettavat balladit ja modernimmatkin sävelet.

Aikaisemmille käsikirjoituksille uskollisen, mutta taitavasti nykyaikaan modernisoidun sovituksen  ovat kirjoittaneet Eric Roth, Will Fetters ja Cooper.

Pääparin välillä on hämmästyttävän aitoa sähköä ja synkka loistavasti kohdillaan. Vaikka niin ohjaajana, tuottajana, käsikirjottajana ja pääosassakin nähtävä Cooper onkin elokuvan dynamo, sen todellinen tähti on ensimmäisessä elokuvan pääroolissaan nähtävä supertähti Lady Gaga. Jos kosmisista esiintymisistään ja pukeutumisestaan tutuksi tullut laulaja onkin jäänyt lavalla hiukan etäiseksi, niin nyt monilahjakas taiteilija on läsnä joka solullaan, tehden debyytissään äärimmäisen vahvan vaikutuksen. A Star Is Born tulee taatusti saamaan muutamankin Oscar-ehdokkuuden ja jo nyt voi viisasti suositella sijoittamaan rahansa Lady Gagan vievän oman henkilökohtaisen palkinnon parhaasta naispääosasta kotiinsa.

Myös sivurooleissa on persoonallisia, ja yllättäviäkin esiintyjiä. Superkarismaattinen Sam Elliott on tärkeimmässä sivarissa Cooperin Jacksonin velipoika, manageri ja ainoa luottoystävä Bobby, koomikko Dave Chapelle eläköitynyt muusikkokollega Noodles Stone ja parhaiten Renny Harlin hulvattomasta Ford Fairlane - Rokkidekkarista (1990) muistettava Andrew Dice Clay tyttäreensä Allyyn kaikessa luottava isä Lorenzo. Rafi Gavron on Allyn vain bisneksen parasta ajatteleva manageri Rez, Anthony Ramos Allyn paras ystävä Ramon, Greg Grunberg Jacksonin luottokuski Phil ja Ron Rifkin terapiaryhmän vetäjä Carl.

Yhteenveto

Erinomaista näyttelijäntyötä, suuria tunteita ja hyvää musiikkia koko rahan edestä.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016