Star Wars: The Last Jedi
Jussi U. Pellonpää, Ke, 13/12/2017 - 22:09

Elokuva

Tähän menessä tapahtunut: Kolme vuosikymmentä pahan Imperiumin kukistumisen jälkeen kaukainen galaksi on jälleen vaarassa joutua surman suuhun. Vanhan sodan sankareiden, prinsessa Leian (Carrie Fisher) ja kapinallisen Han Solon poika Ben, uudelta nimeltään Kylo Ren (Adam Driver), on kääntynyt omiaan vastaan ja liittynyt kenraali Huxin (Domhnall Gleeson) kanssa julman yksinvaltias Snoken (Andy Serkis) joukkoihin. Kapinallisista nuori Rey (Daisy Ridley), Solon ystävä Chewbacca (Joonas Suotamo) ja entinen stormtrooper Finn (John Boyega), pakenevat sekasorron vallitessa eri suuntiin. Finn kapinallisten mukana ja Rey kaukaiselle meriplaneetalle etsimään galaksin ainoaa toivoa, viimeistä jediritaria, Luke Skywalkeria (Mark Hamill).

Maanmainiolla aikamatkustustrillerillä Looper (2012) läpi lyöneen Rian Johnsonin ensimmäinen veto Star Wars -universumissa, Star Wars: The Last Jedi, vakuutti jo ennen ensi-iltaansa tuotantoyhtiö Disneyn niin, että miehelle tarjottiin työmaaksi seuraavakin Tähtien sota -trilogia. Ja mikäpä siinä, sillä siinä määrin vakuuttavaa jälkeä Johnson efektivelhojensa kanssa tekee, että jatkoa alkaa odottaa heti lopputekstien päätyttyä.

Hulppean näköinen avaruusseikkailu on perinnetietoinen, mutta myös moderni luku saagaan, joka on lumonnut elokuvissa kävijöitä jo neljänkymmen vuoden ajan. Vaikka tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen galaksiin, kauan kauan sitten, yksi Tähtien Sotien vahvimpia tarinasiteitä on ollut perhe, ja niinpä tässäkin niin Skywalkereiden kuin Solojenkin sukulinjat risteävät paikoin yllätävinkin vaikutuksin. Usealle eri rintamalle jaettu tapahtumat kulkevat osin humoristisesti, osin hyvinkin traagisesti, kohti komeaa finaalia, joka fiksusti osaa olla sekä loppu että alku.

Star Wars: The Last Jedi tuo valkokankaille niin vanhoja kuin uusiakin tuttavuuksia, joista kaikki eivät suinkaan ole hyviä. Tilaa saavat tasaisesti niin Daisy Ridleyn Rey ja Adam Driverin Kylo Ren, joiden välinen suhde on yksi tapahtumien kulminaatiopisteistä. Aikaa riittää myös John Boyegan Finnin ja tämän uuden ystävän Rosen (Kelly Marie Tran) tehtävälle etsiä mystinen koodinpurkaja, jonka roolissa nähdään Benicio Del Toro. Kolmas tärkeä lenkki tapahtumaketjussa on lentäjä Poe Dameronin (Oscar Isaac) ja amiraali Holdon (Laura Dern) kamppailu emoaluksen isännyydestä keskellä uhkaavaa tuhoa.

Yhteenveto

Omassa universumissaan erinomaisen tyylikäs veto, aito asia, joka palkitsee niin vanhat fanit kuin sarjan uudetkin ystävät.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016