Star Wars: The Rise of Skywalker
Jussi U. Pellonpää, Ke, 18/12/2019 - 21:56

Elokuva

Tähän mennessä tapahtunut: Kauan, kauan sitten kaukaisessa galaksissa vastarintaliike on pulassa. Luke Skywalker (Mark Hamill) on poissa, ja vain Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega), Poe (Oscar Isaac), Chewie (Joonas Suotamo) ja Leia (Carrie Fisher) ovat Kylo Renin (Adam Driver) johtaman Ensimmäisen ritarikunnan voiton tiellä. Vaan kun hätä on suurin, on uusien sankareiden noustava esiin ja muutaman vanhan tutunkin tehtävä paluu, sillä kyse on koko galaksin tulevaisuudesta.

Vuonna 1977 alkanut Star Wars -saaga päättyy nyt, tavallaan, sillä George Lucasin aloittamalle tarinaketjulle on toki luvassa jatkoa jossain muodossa, mutta Skywalkereista kertovan avaruusepookin on aika sulkea viimeinen sivunsa. J.J. Abramsin ohjaama ja Chris Terrion kanssa kirjoittama yhdeksäs Tähtien sota, vuoden päähän Star Wars: The Last Jedin (2017) tapahtumista sijoittuva Star Wars: The Rise of Skywalker on kaikin puolin perintöä kunniottava kumarrus ja laserintarkkaan saagan  ystäville suunnattu fanituote. Samalla se on varsin riskitön ja laskelmoitu tehostetykitys, jonka päällimmäisin pyrkimys lienee olla suututtamatta faneja. Teknisesti häikäisevän komea ja jokaisen juonilangan lopulliseen solmuun sitomaan pyrkivä jättiseikkailu, joka luonnollisestikin herättää jälleen puritaaneissa murinaa, varsinkin ensimmäisen trilogian loppua toisintamalla, mutta onnistuu silti tarjoamaan yleisellä tasolla varsin hyväksyttävän kulminaatiopisteen 40 vuotta kestäneelle kertomukselle. Pahimmillaan mennään hyvinkin liki naiiviutta ja asioiden loputonta puhkiselittämistä, mutta vaahtosuinen vauhti auttaa, ja onhan muutama yllätyskin mahtunut joukkoon.

Näyttelijöistä harva, jos kukaan nousee perinteisellä tavalla pääosaan, mutta kiitosta työstä voi antaa ainakin uskomattoman kyvykkäälle Adam Driverille, joka onnistuu haparoivasta hahmotuksesta ja käsikirjoituksesta huolimatta puhaltamaan hengen Kylo Reniin. Daisy Ridley tekee niin ikään varmaa työtä Reyna, eikä John Boyegan Finniäkään käy mollaaminen.

Yhteenveto

Star Wars: The Rise of Jedi on loppujen lopuksi ihan kelpo klousaus, ihka aito Tähtien sota.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016