Syke -elokuva: Hätätila
Jussi U. Pellonpää, La, 06/11/2021 - 21:23

Elokuva

Helposti pulloon ryömivän sairaanhoitaja Iiriksen (Iina Kuustonen) miessuhteet ovat enemmän tai vähemmän solmussa, mutta hetken autuutta tuo mukava Anton (Riku Nieminen). Taivaalle ilmestyy kuitenkin tummia pilviä, kun Iiriksen poika Niilo (Noa Tola) sairastuu ja päätyy hoitoon tuolle tutulle traumapolille. Todellinen myrsky alkaa, kun tuntemattoman hakkerin toimesta lasaretista katkeavat sähköt, hengityslaitteet pysähtyvät, potilastiedot katoavat ja paniikki iskee täydellä teholla.

Jo kymmenen kautta esitetty tv-sarja Syke saa viime viikolla ensi-iltaansa tulleen Sorjosen tapaan nyt myös elokuvaenskarinsa, ja harmien harmi, yhtä epäuskottavin eväin. Draama on sarjasta tuikituttua sairaalajargonin (latinaa, kirjainyhdistelmiä ja numeroita) hokemista ja käytävillä juoksentelua, joita höystetään toiminnallisemmilla kohtauksilla, aseet tanassa kellareissa rynnivän Karhuryhmän ottaessa ohjat. Kolmeen näytökseen jaettu esitys putoaa Salkkari-tasolle viimeistään Iiriksen kuolleen kollegan ilmestyessä osastolle haamuna sekä täysin naurettavassa finaalissa, jossa jo ensimmäisen kymmenen minuutin kohdalla arvatun pahantekijän todellinen henkilöllisyys "paljastuu" ja lääkäritkin voivat heittäytyä toimintasankareiksi.

Sarjaa kymmeniä jaksoja luotsanneen Toni Laineen ohjaama ja koko konseptin alulle paneman Petja Peltomaan kirjoittama, kokopitkäksi venytetty kohellus on aidat niiden matalimmasta kohdasta ylittävä hiilikopio, jossa ei ole oikeastaan mitään omaa. Sarjamuodossa homma on toiminut paljon paremmin kun ihmisille on voitu antaa sekä aikaa, että tekemistä, mutta nyt sarjan vakkareita juoksutetaan kameran eteen ja edestä välillä tyystin vailla syitä ja seurauksia, kunhan nyt kuviin pääsevät. Pahin puute on se, että käytäville ja operaatiohuoneissa juokseville ihmisille ei nyt anneta lainkaan menneisyyttä, vaan luotetaan sokeasti siihen, että onhan jokainen nyt sarjaa seurannut ja tietävät, kuka vihaa ketä ja kenen sängystä tuokin on herännyt.

Sarjasta jo muutama kausi sitten lähtenyt Iina Kuustonen on nyt pyydetty takaisin vetämään pääroolia ja tueksi on tuotu saagaan ensikertalainen Riku Nieminen. Sivummalla nähdään sarjasta tuttuja naamoja, kuten Leena Pöysti, Antti Luusuaniemi, Matti Ristinen, Tiina Lymi, Jarkko Niemi sekä Sebastian Rejman.Yhteen rooliin sankaripotilaaksi on tuotu Martti Suosalo.

Yhteenveto

Kaikki tv-sarjat eivät välttämättä taivu koko illan elokuvaksi, ja siitä Syke: Hätätila on varoittava esimerkki.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016