Alkuperäinen nimi: 
Spies in Disguise
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
102
Vakoojat valepuvuissa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 31/01/2020 - 07:21

Elokuva

Kun huippuvakooja Lance Sterling (Will Smith) lavastetaan syylliseksi petokseen, monitaitoisen operatiivin ei auta muuta kuin kääntyä nörtin tiedemiesystävänsä Walter Beckettin (Tom Holland) puoleen. Homma hankaloituu huippuunsa, kun Lance muuttuu pikkuvirheen seurauksena linnuksi, mutta Walterin ihmevekottimista ja Lancen uudesta siivekkäästä olomuodosta puluna voi toki olla hyötyäkin, kun jahdataan superrikollista nimeltä Killian (Ben Mendelsohn).

Ice Ageilla (2002 - 2016) ja mainiolla Tenavat -elokuvalla (2015) animaatiojättien joukkoon nousseen Blue Sky Studiosin tuottama ja Nick Brunon ja Troy Quanen kimppaohjaama Vakoojat valepuvuissa tuo liki joka käänteessä mieleen Disney/Pixarin menestysanimaatiot Ihmeperhe (2004) ja Ihmeperhe 2 (2018). Mutta tuttuus ei tässä tapauksessa käänny tekijöitä vastaan, vaan Vakoojat valepuvuissa onnistuu kaikesta huolimatta olemaan riittävän uniikki ja omillaan toimeen tuleva. Teknisesti ja varsinkin hahmogallerialtaan mm. elokuvat Poutapilviä ja lihapullakuuroja (2009) sekä Hotel Transylvania (2012) ja niiden jatko-osat mieleen tuova terävä tyyli itse asiassa sopii vaahtosuiseen kaahaukseen, jossa toimintaa riittää enemmän kuin Bondissa ja Mission: Impossiblessa yhteensä.

Lucas Martellin Pigeon: Impossible (2009) lyhäristä inspiraationsa saaneen, Cindy Davisin, Brad Copelandin ja Lloyd Taylorin kirjoittama Vakoojat valepuvuissa siis lainaa paljon, mutta konetuliaseen nopeudella valkokankaalta tykitetyt toimintajkasot, gagit ja varsinkin lintuaiheiset vitsit ja hetulat pitävät tallan pohjassa niin, että katsomossa piisaa hekotettavaa varttuneemmallekin actionfanille. Toimintagenren kliseet ovat tekijöillä hallussa, ja moni niistä osataan vetää oikealla tavalla yli. Päälleliimatumpi koukku on tosin esittää Lance fyysiseen  voimaan uskovana sankarina, kun taas Walter on pasifistinen hippi, jonka mielestä pommienkin pitää levittää tuhon sijaan kukkia ja kissanpentujen kuvia.

Alkuperäiset ääninäyttelijät Will Smith (Bad Boys for LIfe, 2020) ja Tom Holland (Spider-Man: Far From Home, 2019) tekevät hyvää työtä, samaten kuin arkkivihollisen Killianin roolissa muriseva Ben Mendelsohn (Rogue One: A Star Wars Story, 2016) . Rashida Jones on Marcy Kappel, Lancea jahtaava viranomainen, Reba McEntire Lancen pomo, Masi Oka japanilainen pahis Kimura sekä parivaljakko Karen Gillan ja DJ Khaled agentuurin spesialistit, Silmät ja Korvat. Suomeksi dubatussa versiossa ääneen pääsevät mm. Putouksesta tuttu Mikko Penttilä (Lance), Henri Piispanen (Walter), Alina Tomnikov (Marcy sekä Ilmari Johansson (KIllian).

Yhteenveto

Kelpo kohellus, josta piisaa hubaa pariinkin katselukertaan.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016