Vinski ja näkymättömyyspulveri
Jussi U. Pellonpää, Su, 26/12/2021 - 15:58

Elokuva

Hömpstadin kaupunkia riivaa rikosaalto, murrot ja ryöstöt ovat arkipäivää ja poliisi voimaton. Mystinen apteekkari (Martti Suosalo) tarjoaa nuorelle Vinskille (Kuura Rossi) mahdollisuutta ryhtyä kaupungin sankariksi, tosin hiukan eri tavalla kuin poika osaa aluksi kuvitella. Näkymättömyyspulverin avulla Vinski voi tehdä konnien kataluudet tyhjiksi, mutta suuren salaisuuden säilyttäminen esimerkiksi Krista-äidiltä (Pirjo Heikkilä) osoittatuukin urotekoja vaativammaksi ponnistukseksi. Mukaan jännittäväksi menevään seikkailuun päätyvät myös äitiä piirittävä turvayrittäjä Antero (Mikko Leppilampi) sekä Vinskin luokkakaveri Roosa (Fiona Iyare).

Paremmin nimellä Aapeli tunnetun Simo Puupposen (Siunattu hulluus (1948), Pikku Pietarin piha (1958)) monia sukupolvia riemastuttanut kirja Koko kaupungin Vinski julkaistiin jo vuonna 1954. Joulutarinan (2007) ja Hella W:n (2011) ohjaajana uraa luoneen Juha Wuolijoen nykypäivään siirretyn version ovat käsikirjoittaneet Wuolijoki, Jari Olavi Rantala sekä Mauri Ahola.

Vinski ja näkymättömyyspulveri on vilpitön ja mukavasti koko perheelle suunnattu seikkailu, jossa osataan käsitellä myös vakavampia aiheita, kuten yksinäisyyttä ja koulukiusaamista. Myös (super)sankaruutta pohditaan paikoin nokkelan hauskasti. Pääpaino on kuitenkin hauskanpidolla ja kekseliäällä fyysisellä komiikalla, joka näkymättömäksi muuttuneen Vinskin konnille järjestämien ansojen myötä tuo mieleen vahvasti Yksin kotona -elokuvat. Teknisesti Vinski on hyvän näköistä elokuvaa (kuvaajina monesti palkitut ammattilaiset Mika Orasmaa ja Kjell Lagerroos), joka vanhaa ja modernia yhdistellen onnistuu olemaan myös kivasti ajaton.

Putous -sarjassa jääkiekkoon kilahtaneena teininä riemastuttanutta Kuura Rossia on nähty myös Maikkarin mainoksissa ja nyt vihdoin ja viimein koko illan elokuvan pääosassa. Ja kaverihan on jo valmis paketti, sanavalmis ja herkästi reagoiva näyttelijän alku, jolle voi hyvinkin ounastella menestystä tulevaisuudessa. Martti Suosalo tekee takuutyötä apteekkarina ja Pirjo Heikkilä maneeroi Krista-äitinä. Myös pienemmissä rooleissa on hyvää väkeä, jotka ovat ymmärtäneet, ettei koko perheelle suunnatuissa elokuvassa tarvitse tulkita yli. Sampo Sarkola on tv-toimittaja, Minka Kuustonen Hömpstadin pappi, Hannu-Pekka Björkman paikkakunnan poliisi ja konnina kompuroivat Joel Hirvonen ja Antti Tuomas Heikkinen. Heikoin lenkki on Mikko Leppilampi, joka vetää roolinsa hämäränä Anterona takki auki takaseinään.

Yhteenveto

Mukavasti kulkeva ja rennosti rullaava koko perheen seikkailu on sympaattisella tavalla hömppä, mutta kohdeyleisöönsä se kyllä onnistuu osumaan.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016