Alkuperäinen nimi: 
Whitney
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
120
Whitney
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/07/2018 - 10:49

Elokuva

Whitney Houston (1963 - 2012) rikkoi enemmän musiikkibisneksen ennätyksiä kuin kukaan muu naislaulaja historiassa. Seitsemän peräkkäistä ykköstilaa USA:n singelelistalla on jo yksistään sen tason saavutus, mihin tuskin kukaan muu tulee enää ikinä pystymään. Mutta Whitney Houstonin tarina ei ollut pelkästään menestystä ja voittoja, vaan myös hyväksikäyttöä, väkivaltaa, huumeita ja lopulta karu kuolema.

Moneen taipuvainen elokuvantekijä Kevin Macdonald (Touching the Void (2003), The Last King of Scotland (2006), State of Play (2009), Marley (2012), Black Sea (2014)), hallitsee niin fiktion kuin dokumentinkin, joiden välillä mies on suvereenisti liikkunut koko uransa. Uusin, Whitney, kertoo 1980 ja -90-lukujen ehkä suurimman naistähden traagisen tarinan rumiakaan yksityiskohtia kaihtamatta, mutta silti suurella sydämellä.

Macdonaldin taito käyttää ja yhdistellä eri formaatteja ja medioita on kadehdittavan taitavaa. Kronologisesti etenevä tarina tempaa mukaansa, vaikka murheellisen lopputuleman tietääkin ennalta. 48 vuoden matka lapsuuden Newarkista Beverly Hilton-hotelliin Kaliforniaan kerrotaan niin taidokkaasti, että katsoja alkaa lopulta toivoa, ettei päätepysäkki olisikaan todellinen, vaan joku voisi uudelleenkirjoittaa historiaa. Vaikka Whitneyn elämä onkin tuttu aikalaistabloideista, Macdonald on onnistunut kaivamaan esiin muutamankin pommin, jotka osaltaan voivat selittää megatähden traagisen elämän käänteet. 

Eniten ääneen pääsevät Whitneyn lisäksi tämän veljet Gary ja Michael, äiti Cissy, kaiken pahan alkujuureksi syytetty ex-mies Bobby Brown, sekä myös Kevin Costner, jonka kanssa Whitney teki vuonna 1992 jättimenestyneen elokuvan Bodyguard, jonka soundtrackilta julkaistu I Will Always Love You on yhä kaikkien aikojen myydyin naisartistin julkaisema single. Haudan takaa kuullaan myös Whitneyn isän, tyttärensä uraa kyseenalaisin keinoin luotsanneen isä John Houstonin ääni.

Yhteenveto

Dokumenttielokuva yhden viihdealan suurimman tähden noususta ja tuhosta koskettaa, vaikkei artistin tuotanto kuuluisikaan omille soittolistoille.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016