Alkuperäinen nimi: 
The Accountant
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
128
The Accountant
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/12/2016 - 08:49

Elokuva

Christian Wolff (Ben Affleck) on elävä taskulaskin, matemaattinen nero, joka hoitaa vaativimmatkin laskutehtävät hetkessä. Hankalaksi arjen tekee se, että mies on myös pahasti autistinen ja sosiaalisesti pökkelö mörökölli, jonka suu ei suodata millään tavalla kommentaaria kanssaeläjille. Ylivertainen kyky ynnätä on kuitenkin tuonut Christianin asiakkaiksi niin tavallisia, verottajan kourissa kituvia tallaajia kuin myös maailman vaarallisimpia henkilöitä huumekartelleiden johtajista aina kansainvälisiin terroristeihin. Samaan aikaan kun valtiovarainministeriön tyly johtaja Ray King (J.K. Simmons) ja tämän ykköshanska Marybeth Medina (Cynthia Addai-Robinson) alkavat päästä mystisen numeroneron jäljille, robotiikkayhtiössä työskentelevä nuori nainen Dana Cummings (Anna Kendrick) huomaa firman tileissä outouksia. Kun Christian saa tiliotteet eteensä, saa hän huomata sekaantuneensa sen tason kähmintään, että yllättävän moneen mortaaliin hommaan taipuvainen mies saa itsekin lähteä käpälämäkeen.

Suomessa suoraan DVD:llä julkaistusta, erinomaisesta toimintadraamasta Warrior (2011) tutun Gavin O`Connorin The Accountant on modernia toimintajännää, väkivaltaista rymistelyä ja monimutkaisia juonikuvioita yhdistelevää tykitystä, joka on kuitenkin tikahtua ylikirjoitettuihin yllätyskäänteisiinsä. Teknisesti The Accountant on hyvän näköistä elokuvaa, jyhkeissä toimintajaksoissa kekseliäisyyttä ja johnwickmaista tylyyttä. Seamus McGarveyn kamera tallentaa rytinän lähietäisyydeltä ja varsinkin äänipuolella O`Connor tuntuu joukkoineen pistäneen koko Hollywoodin tykkikirjaston uusiksi. Se, mikä mättää, on Bill Dubuguen käsikirjoitus, jossa toki on paikoin hyvinkin inspiroituneita hetkiä, vihjeitä ja u-käännöksiä, mutta mitä pitemmälle tarinassa edetään, sitä vaikeammaksi tulee katsomossa niellä logiikan tuolle puolen liiteleviä sattumuksia.

Ben Affleck istuu Wolffin rooliin yllättävänkin hyvin, vetää osansa niin alarekisterissä, että tuskin on läsnä, mutta minimalistinen reagointi pelittää passelisti neurokehityshäiriöistä kärsivän päähenkilön olemukseen. Aina pirteälle Anna Kendrickille on jäänyt epäkiitollinen keulakoristeen osa, eikä taitava tulkki muutenkaan saa hullunmyllyksi menevässä touhussa tarpeeksi tilaa. Siksi paremmin pärjäävätkin aina mainio J.K. Simmons omaakin salaisuuttaan kantavana agenttipomona ja Cynthia Addai-Robinson tämän käsikassarana Medinana. Sivummalla nähdään John Lithgow ja Jean Smart miljardibisnestä pyörittävinä Blackburnin sisaruksina, Jeffrey Tambor Christianin luottomiehenä Francisina, Alison Wright erikoisesta oireyhtymästä kärsivänä Justinena sekä mainion lunki Jon Bernthal vastapuolen kovimpana torpedona.

Yhteenveto

Liukkaasti liikkuva ja luita ruhjova, modernin väkivaltainen toimintatykitys, joka on kompastua omaan nokkeluuteensa aivan kalkkiviivoilla.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016