Alkuperäinen nimi: 
American Pastoral
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
109
American Pastoral
Jussi U. Pellonpää, To, 19/01/2017 - 19:28

Elokuva

1960-luvulla Seymour ”Swede” Levovin (Ewan McGregor) elämä New Jerseyssa on kuin Amerikkalainen unelma täydellisimmillään. Varakkaan tehtailijaperheen esikoinen on kotikaupunkinsa ihailtu ja arvostettu urheilutähti ja naimisissa Miss American -kisaankin osallistuneen kauneuskuningattaren Dawnin (Jennifer Connelly), kanssa ja hyvän elämän pittoreskilla maaseudulla kruunaa vanhempiensa silmäterä, tytär Merry (Ocean James). Kasvaessaan Merry (Dakota Fanning) herää kuitenkin toisenlaiseen todellisuuteen, joka konkretisoituu televisiosta tulvivaan Vietnamin sotaan ja sen synnyttämiin kansalaisliikkeisiin. Eikä aikaakaan kun kotikulmilla räjähtää postitoimisto, joka tuo paikalle FBI:n, jotka haluavat kuulla Merryn osallisuudesta attentaattiin. Kun illuusiot murskautuvat, Swede saa huomata maailman muuttuneen ja repineen ammottavan kuilun sukupolvien välille.

Näyttelijänä menestyneen Ewan McGregorin esikoisohjaus, Philip Rothin Pulitzer-palkitun American Pastoral -romaanin filmatisointi on teknisesti kelpo kuvitus, mutta draamankaareltaan tyngäksi ja tylsäksi jäävä draama. Tähdittämissään elokuvissa McGregor on saanut seurata monia huippuohjaajia, kuten Danny Boyle (Trainspotting, 1996), Baz Luhrman (Moulin Rouge!, 2001), Ridley Scott (Black Hawk Down, 2001), Tim Burton (Big Fish, 2003) ja Woody Allen (Cassandra`s Dream, 2007), läheltä, mutta mitään persoonallista tai omaperäistä ei näiden töistä ole herran omaan debyyttiin mukaan tarttunut.

American Pastoralin tasoinen tarina olisi taitavammallekin ohjaajalle haasteellinen epookki, mutta McGregorin käsissä traaginen ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia sisältävä kertomus yhden perheen tuhosta muuttuu paikoin jopa tylsäksi. Pateettisessa kokonaisuudessa samaistumista henkilöihin ei tapahdu ja draama jää tarttumatta, vaikka vakavia sanoja painottavatkin hyvät näyttelijät.

Jennifer Connellyn, Dakota Fanningin ja varsinkin nuorta Merrya näyttelevän Ocean Jamesin rooleissa on paikoin oikeanlaista voimaa ja uhmaa, mutta raskaassa pääroolissa ohjaaja itse on se heikoin lenkki.
Sivummalla nähdään Rupert Evans Sweden nuorempana veljenä Jerryna, Peter Riegert isä Levovina, Valorie Curry protestoijien radikaaleimpaan päätyyn kuuluvana Ritana, Molly Parker psykiatri Smithina ja David Strathairn lapsuudenystävä Nathanina, jonka epäkiitollinen tehtävä on toimia tarinan kertojana täysin irrallisissa kohtauksissa.

Yhteenveto

Tärkeän tarinan turta tulkinta jää vaille kosketuspintaa.



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016