Alkuperäinen nimi: 
American Wedding
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
K15
Kesto: 
99
American Pie - The Wedding
Jarmo Hänninen, Pe, 07/01/2005 - 00:00

Elokuva

"It's time for me to boom-boom with the bridesmaids, Finch-fucker. 'Cause I'm gonna hang out with my wang out, and rock out with my cock out"

American Pie - The Wedding on "kunniakas" päätös piirakkatrilogialle. Elokuvasarja teki muun muassa Jason Biggsistä koko maailman tunteman piirakanpanijan. Kahdessa ensimmäisessä osassa lanseerattua piirakkahuumoria on madallettu hieman, ja tilalle on tullut enemmän dialogia, härskiä puheita - ja mikä parasta murrosikäiselle katsojakunnalle - tissejä. Elokuvasarja on uskomattoman suosittu etenkin Yhdysvalloissa, ottaen huomioon sen sisällön, mutta seksi myy.

Jim Levenstein (Jason Biggs) ja Michelle Flaherty (Alyson Hannigan) ovat menossa naimisiin. Jimin parhaat kaverit Finch (Eddie Kaye Thomas) ja Kevin (Thomas Ian Nicholas) auttavat häiden järjestämisessä parhaansa mukaan. Kuvaan tunkee myös porukan härskein ja kummallisin jätkä, Stifler (Seann William Scott). Luvassa on odotetusti polttareiden järkkäämistä, häpykarvoja, hääpuku, homobaarin tanssikisailu ja muuta asiaan kuuluvaa. Moniin sivutarinoihin kuuluu muun muassa Michellen siskon Candacen (January Jones) ihastuminen Stifleriin.

Kahdessa aikaisemmassa osassa komiikka perustui huomattavasti enemmän alapäähuumoriin. Sarjan kolmas osa sisältää lähestulkoon vaikuttavan määrän dialogia ja perinteisiin tilanteisiin perustuvaa komediaa. Edellisten osien ytimen muodostanut näyttelijäkaarti on luonnollisesti mukana ja elokuvan jutuista sekä juonesta huomaa, että tiimillä on ollut hauskaa tätäkin tuotantoa tehdessään. Ohjaajana Jesse Dylan on tehnyt melkoisen työn saadakseen kaiken toimimaan yhtenä ehjänä kokonaisuutena ja kukaan muu ei kirjoita härskimpiä tarinoita kuin erittäin likaisen mielikuvituksen omaava käsikirjoittaja Adam Herz.

Itse elokuvan henkilöhahmoista tekee omituisen se seikka, että päähenkilöpari Biggs ja Hannigan ovat enemmänkin sivuosassa, ja ovat olleet sitä melkeinpä alusta saakka. Shown varastaa kokonaan Stiflerin roolista legendaarisen tehnyt Seann William Scott. Elokuvan klassisimmat vuorosanat tulevat ehdottomasti vanhan kunnon Stifmeisterin suusta. Jimin isää esittävä Eugene Levy loistaa tässäkin elokuvassa jo hauskojen ilmeidensä vuoksi, ja nyt hän on saanut vastanäyttelijäkseen yhtä loistavan Fred Willardin, joka puolestaan näyttelee Michellen isää, Jimin tulevaa appiukkoa.

"Shhiittt, I got a frosted ass crack! Hey Finch, you want this for here, or to go?"
"'A witty saying proves nothing,' -Voltaire" 
" 'Suck my dick!' -Ron Jeremy"

Elokuva on ehdottomasti kypsintä mitä piirakkotrilogia voi tarjota komiikan suhteen, vaikka pissakakka-huumori kukkii tässäkin tapauksessa yli rajojen. Ajoitus ja näyttelijäsuoritukset ovat kohdallaan. Jokin silti mättää, sillä tuntuu siltä, että kaikki tämä on nähty jo satoja kertoja aikaisemmin. Sitä tiettyä tuoreutta ei ole enää olemassa, mikä teki ensimmäisestä elokuvasta, jos ei nyt erinomaista komediaa, niin ainakin erikoisen ja massasta erottuvan. Nyt American Pie kolmonen on vain turvallisella kaavalla toteutettua komediaa, jonka menestys vanhojen ja uusienkin fanien parissa on taattua. Ainakin niiden kohdalla, jotka uskaltavat katsoa elokuvan alusta loppuun.

Kuva

2.35:1-suhteella esitetty anamorfinen kuva on erinomainen. Se on terävä, ehkä hieman liikaakin, ja värit toistuvat erinomaisesti. Itse elokuvan sisällölliseen laatuun verrattuna kuva on lähes A-luokkaa.

Ääni

Dolby Digital 5.1 -ääniraita on harvinaisen erinomainen kokemus. Vaikka elokuva onkin dialogipainotteinen, ei se silti painotu etukanaviin liiaksi, vaan kaikkia kanavia käytetään hyödyksi ja bassokanavassakin löytyy ilahduttavissa määrin potkua. Elokuvan soundtrack sisältääkin mukavan annoksen poppia ja rockia. Esimerkkinä mainittakoot Foo Fighters.

Lisämateriaali

Elokuvan kaksi kommenttiraitaa ovat varsin hauskaa kuunneltavaa. Ensimmäisellä kommenttiraidalla ovat äänessä elokuvan ohjaaja Jesse Dylan ja trilogian suurin tähti Seann William Scott. Toiselle kommenttiraidalle on saatu mukaan loput päätähdistä (Hannigan, Biggs, Thomas ja Nicholas). Erittäin hauskoja ja informatiivisia raitoja molemmat.

Poisleikatuissa kohtauksissa riittää katsottavaa yli kahdenkymmenen minuutin ajan, ja jokaisen kohtauksen aluksi selitetään, miksi kohtaus piti jättää pois. Parhaat mokaukset käsittävät perinteisiä pilalle menneitä kohtauksia. Hieman yllättäen Seann William Scott on näiden takana.

Stifler puhuu on pieni seitsemänminuuttinen feature, jossa Seann William Scott esittelee hahmoaan elokuvassa ja tämän kehityskaarta.

Dominatrix saapuu: poikien polttareissa ja Nikkin Hollywood päiväkirja ovat featureita, jossa pääosissa on Playboy Playmate vuosimallia 1997 Nikki Ziering. Ensin mainitussa katsastetaan poikien polttarien kuvauksia hieman tarkemmin ja jälkimmäisessä valmistaudutaan Nikkin johdolla punaiselle matolle, elokuvan ensi-iltaan.

Sulhasen sukiminen on kurkistus elokuvan kliimaksiin. Mauttomaan, mutta oudolla tapaa huvittavaan häpykarvakohtaukseen. Mauton häävideo on niin ikään Jimin ja Michellen häissä kuvattu perinteinen häävideo. Extrana melko turha, mutta mukana joka tapauksessa.

Yhteenveto

Elokuvatrilogiaksi muovautuneen American Pie -sarjan päätösjakso, joka yllättää harvinaisen hyvällä huumorillaan. Stiflerin hahmo on jälleen kerran se, jota tuodaan esille muiden jäädessä vähemmälle huomiolle. Mukava, mutta osittain vanhoja ideoita kierrättävä leffa. DVD on laadukasta katsottavaa, ja mikäs siinä on katsoessa, kun maitorauhasia on ruudulla peräti kaksi paria.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
Kommenttiraidat (2 kpl) Poistettuja kohtauksia Stiflerin roolihahmo Sulhasen loppusilaus (Mauton)häävideo Nikkin Hollywood päiväkirja
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016