Alkuperäinen nimi: 
Armored
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
84
Armored
Jussi U. Pellonpää, Su, 10/10/2010 - 00:00

Elokuva
Ty Hackettilla (Columbus Short) on syytä iloon, sillä hänet on juuri virallistettu Duncan Ashcroftin (Fred Ward) johtaman Eagle Shield -turvafirman työntekijöiden joukkoon. Työtoverit, etunenässä Mikelle kuin setänä toimiva perhetuttu Mike Cochrane (Matt Dillon) ja työpaikan veteraanijermut Quinn (Jean Reno) ja Baines (Laurence Fishburne), järjestävät Tylle kivat paippalot, mutta virkamerkistään ylpeälle miehelle iskee arki päälle heti kotiin päästyään. Tyn sosiaalisesti rajoittunut pikkuveli Jimmy (Andre Jamal Kinney) on jälleen sosiaalitoimen hampaissa, vaikka Hackettien isän ja äidin kuoltua Ty onkin yrittänyt kaikkensa, että broidin graffiti-innostus pysyisi kurissa. Suurella summalla ylimääräistä rahaa Ty kykenisi helpottamaan kummankin elämää, mutta extraa ei ole luvassa, ei ainakaan ennen kuin Mike ehdottaa koko porukan tukemana pikku keikkaa. Jos jokainen työryhmässä kertoo vain ja ainoastaan samaa tarinaa ulkopuolisista ryöstäjistä, virkavallalle ei tule ikinä mahdollisuutta saada kuprua tehnyttä kööriä kiikkiin. Itse keikka sujuu suunnitelmien mukaan, mutta ongelmia tulee heti, kun rahankuljetusauto on saatu piiloon vanhaan tehtaaseen. Homma ryöstäytyy lopullisesti käsistä, kun ensimmäinen sivullinen kuolee ja sen jälkeen Ty huomaakin olevansa yksin, murhanhimoisten työkaveriensa ympäröimänä.

Viimeksi toimintapätkä Predatorsilla (2010) actionfaneja viihdyttänyt Nimród Antal ohjasi vuotta aiemmin pienenä pidetyn, mutta mukavasti klaustrofobisen trillerin Armored, jonka selvät Die Hard -maneerit ja asetelmat se osaa kuitenkin kääntää suurimmaksi osaksi hyödykseen. James V. Simpsonin käsikirjoitus ei ehkä edusta pinkan parhaimmistoa, mutta siinä on silti riittävästi särmää, käänteitä ja tilaa myös henkilökehitykselle, että sen energiaa välittyy Antalin vauhkolle kuvituksellekin.

Columbus Short on mukavasti maneeriton Ty Hackett, Irakin sodan veteraani, joka joutuu venyttämään omaa moraaliaan perheensä puolesta, mutta ihan kaikkea ei monissa liemissä keitetty sotilaskaan suostu nielemään.
Pukarien pääroolin vetää varmasti Matt Dillon, jolla on aina ollut taito yhdistää sympaattisuus psykoottisuuteen tavalla, joka tuottaa tulosta. Koplaan on muutenkin osattu hankkia tavallista karismaattisempia kavereita: Laurence Fishburne ja Jean Reno hallisevat fokusta yhdessä ja erikseen ja saavat tulitukea myös Amaury Nolascolta ja Skeet Ulrichilta. Milo Ventimiglia on tapahtumien keskelle joutuva kovaonninen poliisi.

John Murphyn (mm. 28 Days Later (2002), Sunshine (2007), Kick-Ass (2010)) score on tanakkaa tavaraa heti ensimmäisestä biisistä (Morning) lähtien. Murphy käyttää itselleen ominaisia keinoja ja sekoittaa kokonaisuuteen rajusti rouhivaa sähkökitaraa, murisevia bassokuvioita, tykittäviä lyömäsoittimia ja yllättäen myös puhaltimia, joista pääteemassa kuultava kuulaan kirkas saksofoni varastaa fokuksen komeasti.

Tekniikka
Kuvanlaatu on kirkas ja selkeä eikä väriskaalassakaan ole moittimista. Ääniraita toistaa rytinän ja dialogin sopivassa suhteessa ja antaa matalammille taajuuksillekin tehtävää varsinkin vauhdikkaassa finaalissa.
Dynamiikkaa riiittää, vaikka skaala ulottuukin ylä- ja alapäissä herkemmillekin taajuuksille.

Lisämateriaali
Kommenttiraidalla kuullaan tuottaja Dan Farahia sekä näyttelijöitä Skeet Ulrichia ja Milo Ventimigliaa. Kolmikko juttelee leppoisia ja kommentoi elokuvan tapahtumia ennemminkin ihmetellen kuin vanhoja muistellen. Kommenteissa tuodaan myös mukavasti esiin monia muutoksia, joita elokuva kävi läpi käsikirjoitusvaiheessa sekä myös kuvauksissa.

Planning The Heist: Making of Armored on varttinen promootio elokuvalle, jonka aikana paljastellaan myös muutamia yllätyksiä, varsinkin yhteistyötä elokuvan tekijöiden kanssa tehneestä turva-autofirmasta, joka katkaisi välit jouduttuaan kokemaan liikaakin elokuvan tapahtumia muistuttavaan kurimukseen.

Armed and Underground -osio keskittyy elokuvan lavastukseen ja Crash Course elokuvan stuntteihin ja efekteihin. Extroissa on mukana myös trailereita tuotantoyhtiön muista elokuvista.

Yhteenveto
Lainoistaan huolimatta passelisti pätevä ja kireäksi ruuvattu trilleri toimii lyhyen kestonsa moitteettomasti.

Kuvasuhde: 
2.35:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Sony Picturesille katselukopiosta
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016