Alkuperäinen nimi: 
Arrival
Valmistusvuosi: 
2016
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
117
Arrival
Jussi U. Pellonpää, To, 08/12/2016 - 17:39

Elokuva

Kun eri puolille maapalloa saapuu yllättäen tusina outoja aluksia jostain kaukaa, ihmiskuntaan uhkaa levitä paniikki. Eversti Weberin (Forest Whitaker) pyynnöstä tapahtumapaikalle saapuu kieliteiteilijä Lousie Banks (Amy Adams), jonka tehtävän on ottaa selvää, ovatko tulijat liikkeellä rauhanomaisin aikein. Banks ja tämän avuksi kiinnitetty fyysikko Ian Donnelly (Jeremy Renner) onnistuvatkin saamaan kontaktin outoihin olioihin, mutta kuinka kommunikoida ja selittää ihmisyyttä vieraalle lajille, jos maapallon asukkaat eivät itsekään kykene puhumaan samaa kieltä tai ymmärtämään toistensa tarkoitusperiä?

Viimeistään jääkylmällä Sicariolla (2015) niin kriitikot kuin elokuvia katsovan massankin kyvyistään vakuuttaneen Denis Villeneuven Arrival on uuden ajan tieteiselokuva, henkevä, ajatuksekas ja suuresti humaani. Useammassakin tasossa kulkevan juonikudelma tutkii ja analysoi maailmaamme, jossa tuntematon yhä herättää pelkoa ja pakkomielteisen ajatuksen ehkäisevästä iskusta. Räiskinnän ja tuhoamisen sijaan pohdiskeleva ja älykäs kokonaisuus onnistuu siinä, missä niin monet vertaisensa fantasiaelokuvat ovat epäonnistuneet ennen sitä: se herättää ajattelemaan. Ted Chiangin novellin ”Story of Your Life” pohjalta moniulotteisen käsikirjoituksen on työstänyt Eric Heisserer.

Teknisesti Arrival on häkellyttävän kaunis elokuva, kuvaaja Bradford Youngin visiot yhdistettynä Jóhann Jóhannssonin musiikilliseen atmosfääriin luovat hypnoottisen symbioosin, jossa realismi ja fantasia kohtaavat kauniisti.

Monilahjakas Amy Adams tekee äärimmäisen pätevää työtä henkilökohtaisenkin tragedian riepottelemana Louisena, saaden tanakan tuen Jeremy Rennerin matemaattisesti lahjakkaalta Donnellylta. Vanhan laiskasilmä Forest Whitakerin eversti Weber jää suosiolla suvereenin Adamsin taustalle, ja saman tekevät myös Michael Stuhlbarg agentti Halpernina ja Tzi Ma kiinalaisena kenraali Shangina.

Yhteenveto

2000-luvun ehkä ajatuksekkain tieteiselokuva tarjoaa paitsi erinomaista viihdettä, myös arvokkaita aihioita ajatuksille.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016