Alkuperäinen nimi: 
Duplex, The
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
K11
Kesto: 
86
Asuntoloukku
Jarmo Hänninen, Pe, 10/09/2004 - 00:00

Elokuva

Nuoripari, uusi asunto ja mahtavat tulevaisuuden suunnitelmat. Unelma-ammatti, vakaa työsuhde ja elämä mallillaan. Kaikki edellä mainitut asiat täsmäävät Alexiin (Ben Stiller) ja Nancyyn (Drew Barrymore). Alex on toista kirjaansa työstävä
kirjailija, jonka esikoinen menestyi kohtuuhyvin, ja Nancy on kansallisen life style-lehden toimittaja. Parin nykyinen asunto alkaa käydä hieman ahtaaksi Alexin harrastuksen (ensipainoskirjojen keräily) ja Nancyn sisustusmanian johdosta, joten uuden asunnon hankinta on enemmän kuin paikallaan. Mutta miten käy kun hankitun talon toisessa kerroksesta alivuokralaisena asustava herttainen mummeli (Eileen Essel) puuttuu parin kiireiseen elämään.

Ohjaajana Asuntoloukossa toimii näyttelijänä ja tuottajana nimeä tehnyt lyhyenläntä Danny DeVito (mm. Taxi -sarja, Junior ja Get Shorty). Miehen aikaisempiin ohjaustöihin kuuluu mm. klassikon aseman ansaitseva Heitä mami junasta (engl. Throw Momma from the Train). Asuntoloukku on mitä mainioin pikku musta komedia, mutta se kaatuu kahteen asiaan. Ennalta-arvattavuuteen ja siihen, että ennalta-arvattavuuden johdosta se hukkuu komedia-genren muiden julkaisujen sekaan. Edes näyttelijänimet, kuten Stiller ja Barrymore eivät saa sitä erottumaan massasta. Ei edes elokuvan kaksi potentiaalia omaavaa kohtausta, joiden avulla elokuvalla olisi mahdollisuus nousta paremmaksi.

Muutenkin näyttelijöitä on ikään kuin hillitty tätä elokuvaa varten. Edes Stillerin kaltainen lahjakkuus ei pääse täysiin oikeuksiinsa, kuten hänen roolityö elokuvissa Perhe on painajainen ja Starsky & Hutch. Ärsyttävänä yläkerran alivuokralaismummona häärivä Eileen Eskel osaa kyllä asiansa ihailtavan hyvin ja kuka tahansa katsojista toivoo, ettei koskaan törmäisi vastaavaan ikäihmiseen elämänsä aikana. Myös Justin Theroux ja James Remar ovat miehiä paikallaan omissa rooleissaan.

Nordisk Filmin DVD-julkaisu on ihan mukava paketti, mutta lisämateriaaleiltaan melkoisen kevyt. Tosin lähes referenssitason kuva ja ääniraita korvaavat nämä puutteet. Lisäksi elokuva tuli hämmästyttävän nopeasti DVD:lle suhteellisen näkymättömän teatterikierroksensa jälkeen.

Kuva

Anamorfinen 1,85:1 kuva on ehdottomasti huippuluokkaa. Ei virheitä ja ei valittamista.

Ääni

Levyltä löytyy DTS- ja DD 5.1 -ääniraidat, jotka ovat perinteistä "komediaääniraitaa" hieman rikkaampia toistoltaan. Takakanavat eivät suhise käyttämättömyyttään joka vaiheessa vaan tekemistä löytyy tarpeeksi ja myös bassokanavaa hyödynnetään ilahduttavan usein. Suuria eroavaisuuksi ei ääniraitojen välillä ole vaikka DTS luonnollisesti hieman dynaamisempi onkin.

Lisämateriaali

Asuntoloukku ei herkuttele lisämateriaaleilla juuri lainkaan. Lähes neliminuuttinen Kulissien takana -kooste ja kolme poistettua kohtausta tuntuvat melkoiselta pakkosyötöltä tyyliin "laitetaan sinne nyt jotain, että saadaan tyhjää tilaa pois". Em. ekstrojen lisäksi levyltä löytyy 6 traileria.

Yhteenveto

Asuntoloukku tuli hieman yllättäen ja melkoisesti varsinaisen komediasesongin ulkopuolelta. DeVitolta ihan mukiinmenevä ohjaus, jonka näyttelijäsuoritukset ovat samalla varmuuden tasolla kuin ohjauskin. Harmi vaan, että leffasta on tehty niin perinteinen ja ns. turvallisen mukava katsontakokemus, jossa ei ole tarpeeksi erilaisuutta nostamaan sitä keskinkertaisuuden suosta. Kaksi massasta poikkeavaa kohtausta ei tuo elokuvalle sitä kunniaa, jonka se varmasti ansaitsisi ja sen tekijöille soisi.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu on tehty Nordisk Filmin promoversion pohjalta, joka on sisällöltään identtinen myyntiversion kanssa. Kiitokset Nordisk Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
DTS, Dolby Digital 5.1
Bonukset: 
Poistettuja kohtauksia (3kpl) Behind The Scenes -kooste 6 traileria
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016