Babel
M. Pajulahti, Su, 06/05/2007 - 00:00

Elokuva
Raamatun kertomuksen mukaan Nooan selvittyä vedenpaisumuksesta hänen jälkeläisensä Babylonin kaupungissa tunsivat ihmiskunnan olevan yhdistynyt, yksikielinen ja yksimielinen. Tämän vuoksi he päättivät rakentaa korkean tornin, niin korkean, että se ulottuisi taivaaseen saakka. Ylimielisyys kostautui Jumalan suuttuessa ihmisille, hajottaessa tornin, ja sekoittamalla ihmiset eri puolille maailmaa puhumaan eri kielillä. Näin sai alkunsa legenda Babelin tornista.

Alejandro González Iñárritun ohjaama Babel kertoo episodimaisen tarinan, jonka juuret juontuvat kyseisestä Babelin tornin legendasta. Päätapahtumapaikkana toimii Marokon aavikko, jossa lomalla oleva amerikkalainen pariskunta Richard (Brad Pitt) ja Susan (Cate Blanchett) joutuvat tragedian uhreiksi. Kyseinen tapahtuma johtaa eri puolilla maailmaa tapahtuviin asioihin, koskettaen useita ihmisiä mukaan lukien Abdullah (Mustapha Rachidi), japanilainen teinityttö Chieko (Rinko Kikuchi), sekä meksikolainen lastenhoitaja Amelia (Adriana Barraza).

Persoonallisella otteella tehtailtu tarina saa kaikki tapahtumansa ja henkilönsä lomitettua yhteen erittäin sulavasti, upeasti ajassa siirtyilemällä. Palasten loksahdellessa kohdalleen muodostuu hurmaava ja todella nerokas kokonaisuus, jonka voimaa ei voi vähätellä. Melko pitkästä kestostaan huolimatta Babel ei sisällä kuitenkaan tylsiä kohtia. Tahtia kyllä hidastetaan useaan otteeseen sellaisella tyylikkyydellä, että esimerkiksi Sofia Coppolan Lost in Translation (2003) jää toiseksi. Japanilaiset kohtaukset tuovatkin mieleen Coppolan teoksen, mutta vain etäisesti. Parhaimmillaan Babel on aivan omaa luokkaansa, eivätkä edes tunnetut Hollywood-näyttelijät Pitt ja Blanchett ole onnistuneet pilaamaan täysin toisenlaisiin maailmoihin sijoittuvaa jännitysdraamaa.

Babel toi González Iñárritulle Cannesin elokuvafestivaaleilla parhaan ohjaajan palkinnon, eikä suotta. Täydellisen Amores Perros (2000) -debyyttinsä jälkeen mies tuntuu vain parantaneen otettaan, eikä tässäkään tapauksessa ohjausta voi kuin kehua. Niin toimintakohtaukset, hiljaiset tunnelmoinnit kuin puistattavat henkilödraamatkin on hoidettu sellaisella taidolla, ettei heti tule mieleen toista yhtä pätevää ohjaajaa. Tietysti osansa hoitaa myös aivan loistava näyttelijäkaarti, joka koostuu kolmelta mantereelta löydetyistä kyvyistä ammattilaisista amatööreihin. Mukaan on päässyt tälläkin kertaa nykyään lähes jokaisessa espanjankielisessä elokuvassa esiintyvä Gael García Bernal, mutta loistoroolin vetää myös Adriana Barraza ahdinkoon ajautuvana lastenhoitajana, joka tahtoo päästä sukulaisensa häihin hinnalla millä hyvänsä. Kehumatta ei voi jättää myöskään elokuvan lapsinäyttelijöitä; Yussef (Boubker Ait El Caid), Ahmed (Said Tarchani), Debbie (Elle Fanning, Dakota Fanningin pikkusisko) sekä Mike (Nathan Gamble) ovat järjestään aivan loistavia.

Babel on mahtava elokuvakokemus, joka yhdistää nerokkaasti sekä eri ihmisiä, myös nykyajan laatudraamaa ja sopivan luovaa taidetta. Komeista maisemista huolimatta aluksi liian suurelta tuntuva tarina kutistuukin loppua kohden tiiviiksi pieneksi tarinaksi suuren maailman keskellä. Kunniamaininnan ansaitsee myös Gustavo Santaolallan upea musiikki, joka kuljettaa entistä lähemmäs Marokon hiekka-aavikoita.

Tekniikka
Julkaisu on huippuluokkaa niin kuvan kuin äänenkin puolesta. 1.85:1-suhteen anamorfinen kuva toistuu tarkasti ja virheettömästi, ja puhki poltetut alueet kuvassa ovat täysin tarkoituksellisia. Dolby Digital 5.1 -ääniraita on myös häiriötön ja puhdas. Täydet viisi kanavaa ovat käytössä ja kaunis musiikki toistuu subbarin jykevöittämänä entistä upeammin.

Lisämateriaali
Ennen elokuvan alkua nähdään trailerit elokuvista The Illusionist - Silmänkääntäjä, Nuori Hannibal, Ihmisen pojat sekä The Last Kiss. Valitettavasti mitään elokuvaan liittyvää lisämateriaalia ei ole laitettu mukaan. Toivottavasti jossain vaiheessa saadaan nauttia muhkeammasta erikoispainoksesta.

Yhteenveto
Raamatun kertomuksesta ideansa ammentava Babel kertoo nerokkaasti yhdistellen toisiinsa liittyviä tarinoita eri puolilla maailmaa elävistä ihmisistä. Se on huikea elämys, jota ei yhdenkään laatuelokuvien ystävän sovi jättää väliin. Mestarillisella tyylillä ohjattu ja koostettu kokonaisuus loksahtelee pala kerrallaan kohdalleen, jättäen jälkeensä hyvin kauniin ja karunkin tunnelman. Vaikka mielessä saattaa kummitellakin ajatus, että elokuvasta puuttui jotain, tekee se tästä taideteoksesta vain entistä täyteläisemmän. Parhaimmillaan elokuva opettaa meille jotain myös meistä itsestämme. Babel ei ole vain vuoden 2006 parhaimmistoa, vaan se on myös yksi parhaista koskaan tehdyistä elokuvista, todellinen elämys, jota ei unohda. Myös DVD-julkaisu on erittäin laadukasta jälkeä, vaikka lisämateriaalin puute vaivaakin.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016