Alkuperäinen nimi: 
Big Game
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
90
Big Game
Jussi U. Pellonpää, To, 19/03/2015 - 00:00

Elokuva
Suurriistan metsästykseen erikoistuneelle sauditerroristi Hazarille (Mehmet Kurtulus) avautuu tilaisuus kaikkien aikojen jahtiin, kun Air Force One saapuu Suomen ilmatilaan. Oikein ajoitettu ohjusisku, räjähtävä pakkolasku ja Yhdysvaltain presidentti William Moore (Samuel L. Jackson) on yksin korvessa, perässään liuta pahoja miehiä. Vapaan maailman johtajan ainoa mahdollisuus selvitä kimurantista kiipelistä, päätymättä täytettynä murhanhimoisen metsästäjän seinälle, on Oskari (Onni Tommila), jo esi-isiensä tapaan perinteistä miehistymisriittiään yksin metsässä suorittava 13-vuotias poika. Samaan aikaan Pentagonissa suunnitellaan pelastusoperaatioita, mutta kukaan ei tiedä, että kotipesäänkin on luikerrellut pettureita.

Mainiolla joulutarinalla Rare Exportsilla (2011) maailmanmaineeseen nousseen ohjaaja/käsikirjoittaja Jalmari Helanderin Big Game on rehellinen toimintaelokuva, teknisesti hyvän näköinen survivaali ja putipuhdasta popcorn-viihdettä. Paikoin hillittömän hauska ja passelisti kieli poskessa kulkeva seikkailu on myös kunnianosoitus kasari- ja ysärileffojen suurimmille actionmenestyksille.

8,5 miljoonan euron budjetilla tuotettu Big game on kallein kotimainen koskaan ja ensi sijaisesti Helanderin komea käyntikortti Hollywoodiin. Samaan aikaan se on myös toimiva todiste siitä, että terveellä harkinnalla, osaavalla miehityksellä ja ehtymättömällä mielikuvituksella saadaan aikaan erinomaisen eläväinen esitys vaikka nyt kymmenkertaisilla budjeteilla toimiviin jenkkiverrokkeihin verrattuna. Käytetty massi näkyy valkokankaalla The Most Dangerous Gamen (1932), Die Hardien (1988 - 2013), Cliffhangerin (1993) ja Air Force Onen (1997) jäljillä vauhdikkaasti hiihtävässä toteutuksessa, joka varsinkin suomalaisille katsojille täsmäohjatulla verbaalitykityksellä tarjoilee sen minkä lupaakin. Mika Orasmaan pelkäämätön ja ehdottomasti kansainvälisen tason kämeratyöskentely sekä Juri ja Miska Sepän score kannattaa erityisesti panna merkille, ja näin taatusti ovatkin jo suuren maailman leffascoutit tehneet.

Samuel L. Jackson tekee tavaramerkkiroolinsa nokkelia artikuloivana pressana, joka mallia nuoresta pelastajastaan otettuaan, osaa itsekin tarttua tuliaseisiin. Rare Exportissa läpi lyönyt ohjaajan siskonpoika Onni Tommila on niin ikään hyvässä vedossa miehisyyden kynnykselle rohkeasti, mutta horjuen astuvana Oskarina, joka löytää sisäisen sankarinsa äärimmäisen hädän hetkellä. Melkein kaikkien elossa olevien mestariohjaajien kanssa työskennelleen Jacksonin ja nuoren Tommilan välillä on kaiken lisäksi mitä mainioin ja aidoin synkka, kaksikon nokitellessa toisiaan verbaalivetäisyin läpi elokuvan.

Kotimaan kentiltä mukaan seikkailuun ovat päässeet myös Onnin isä, karismakarju Jorma Tommila, joka nähdään sopivasti Oskarin karskin isäukon roolissa sekä Risto Salmi syrjäseutujen metsästäjien nokkamiehenä. Amerikan pääkalloluolassa Pentagonissa suunnitelmiaan punovat tutut naamat monista menestysrooleista. Täydellisten naisten Felicity Huffman on CIA:n ykkösnyrkki ja velmu brittiveteraani Jim Broadbent tämän vanha kollega. Alias -sarjasta tuttu Victor Garber nähdään Yhdysvaltain varapresidenttinä ja kymmenien särmäsivareiden veteraani Ted Levine (Uhrilampaat (1991), tv-sarja Monk) on kenraali Underwood. Juonen kannalta tärkeässä sivuroolissa presidentin luotettuimpana henkivartija Morrisina röyhistelee karski Ray Stevenson.

Yhteenveto
Puhdasta hauskanpitoa ja aimo annos adrenaalinia, sitä tarjoilee kauden kovin kotimainen, perinteitä kunnioittava toimintapommi Big Game.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016