Alkuperäinen nimi: 
Bridget Jones 2: Edge of Reason
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
105
Bridget Jones 2: Elämä Jatkuu
Jouko Luhtala, Ma, 25/04/2005 - 00:00

Elokuva
Vuoden 2001 Bridget Jone's Diary on kaikinpuolin onnistunut romanttinen komedia, joka nousi rahallisen menestyksen lisäksi myös jonkinasteiseksi ilmiöksi. Helen Fieldingin päiväkirjan muottiin kirjoitettu romaani pystyttiin sulauttamaan huomaamattomasti taustalle. Amerikkalaistuotantoa oleva brittikomedia oli yhtä aikaa sekä hauska, vakava, että romanttinen. Huumori oli nokkelaa ja elokuvan tyyliin sopivaa. On järkyttävää huomata, kuinka surkea jatko-osa voidaan varsin laadukkaalle elokuvalle tehdä.

Edellisen päiväkirjan tapahtumista ollaan edetty ainoastaan kuusi viikkoa, ja Bridget Jonesin (Renee Zellweger) elämä näyttää ensimmäistä kertaa pitkään aikaa hyvältä. Hänellä on varsin hyvä työ, seksi sujuu ja Marc Darcy (Colin Firth) on lievästä jäykkyydestään huolimatta hyvin tienaava lakimies ja ihana elämänkumppani. Kuten arvata saattaa, ei parin elämä suinkaan jatku yhtä auvoisena kovinkaan kauaa, vaan eteen tulee jos jonkinlaista ongelmaa. Törmäyskurssille tuoreen parisuhteen vie Bridgetin epäilyt miehensä uskollisuudesta, elämäntapojen erilaisuus ja lipevä Daniel Clever (Hugh Grant), jota vanha suola edelleen janottaa.

Bridget Jones 2:n tarinassa on yksi perustavaa laatua oleva ongelma. Sellaista ei käytännössä ole. Elokuva yrittää tavallaan kierrättää ensimmäistä elokuvaa, ja lisätä siihen hieman omia aineksiaan. Lopputulos on kuitenkin täysin epäonnistunut. Ensimmäisen osan romanttisesta puolesta ei ole mitään jäljellä, vaan tilalla on nippu irtonaisilta tuntuvia kohtauksia, joista hyvin harva vie tarinaa eteenpäin. Varsinkin pikainen visiitti Itävallassa on täysin merkityksetön itse elokuva kannalta, eikä osuuden tarjoama "huumori" ole edes hauskaa. Tarinan seuraaminen on kovin ikävää, sillä vaikka se muutaman puolittaisen yllätyksen sisältääkin, loppuratkaisu on täysin ennalta nähtävissä jo alusta lähtien. Tämä on toki useimpien romanttisten komedioiden vakio-ongelma, mutta mukana olisi silti voinut olla vähän yllättävyyttäkin.

Tarinan sijaan Bridget Jones 2 yrittää selvästi panostaa huumoriin. Vitsiä yritetään vääntää huomattavasti enemmän kuin ensimmäisessä osassa, jossa huumori tuli luonnollisesti dialogin ja tapahtumien mukana, eikä se tuntunut pakotetulta. Jatko-osa sen sijaan unohtaa varovaisemman lähestymisen, ja painaa täysiä päin. Epäonnistuen surkeasti. Elokuvan huumori ei vain yksinkertaisesti toimi. Se on kuin huonoimmista teinikomedioista otettua, ja keskittyy aivan liikaa Bridgetin liikakiloihin. Muutamat hauskat hetket eivät pysty pelastamaan juuri mitään, kun suurimmaksi osaksi vitsit saavat katsojan lähinnä vaivaantuneeksi - väärällä tavalla.

Ensimmäisen osan koko pääosatrio on pystytty saamaan mukaan jatko-osaan. Huomattavasti reilummat rahapussit näkyvät roolisuorituksissa lähinnä kielteisesti. Renee Zellweger on pääroolissa ihan hyvä, joskin ei lähelläkään ensimmäistä osaa. Huumorista vastanneen käsikirjoittajan lisäksi myös Zellweger luottaa liikaa fyysisen muutoksen tuomaan voimaan. Kaikki se innokkuus, joka näkyi vielä 2001 Bridget Jonesissa, on poissa. Tuolloin Zellweger oli kuitenkin vain tavallinen rivinäyttelijä Hollywoodissa, joten halu näyttää osaaminen oli varmasti eri luokkaa kuin Bridget Jones 2:ssa, kun tilisaldo pompsahti 15 miljoonaa ylöspäin elokuvan valmistuttua.

Bridgetista kilpailevana kaksikkona nähtävät Hugh Grant ja Colin Firth tekevät varsin perussuoritukset hekin. Grant heittää vakioroolinsa puhtaalla rutiinilla varsin laadukkaasti, tehden elokuvan parhaan roolisuorituksen. Daniel Cleverin hurmurimaisuus on sentään maltettu pitää ennallaan, vaikka paras terä on siitäkin poissa. Colin Firth ei ole lähelläkään parasta tasoaan, mutta tästä ei voi kuitenkaan juuri näyttelijää syyttää, sillä Marc Darcysta on tehty jokseenkin täysin yksiulotteinen. Urhojen välillä nähtävä uusintatappelu on myös onnistuttu pilaamaan täysin, kyseessä on köyhänmiehen näkemys Bridget Jonesin vastaavasta.

Bridget Jones 2: elämä jatkuu ei onnistu oikeastaan missään mitä se yrittää. Pyörää ei olla lähdetty keksimään uudelleen, vaan Bridget Jonesin romanttiseen perusasetelmaan on yritetty upottaa roppakaupalla teinihuumoria. Valitettavasti huumori on tasoltaan ala-arvoista, ja vie myös kaikki ensimmäisestä elokuvasta nautittavan kokemuksen tekevän mukanaan.

Kuva

Kuvanlaatu on yllättävän heikko, kun ottaa huomioon että kyseessä on vuonna 2004 purkitettu elokuva. 2.40:1 anamorfinen laajakuva ei kuitenkaan sisällä roskia tai muutakaan varsinaista epäpuhtautta. Sen sijaan kuvaa vaivaa tarkkuuden puute, ja paikkapaikoin kuva muuttuu erittäin pehmeäksi. Kuvanlaadun ongelmat tulevat parhaiten esille muutenkin turhassa Itävallan jaksossa, jossa lumiset maisemat tuovat ongelmakohdat näkyviin. Ei kuva silti huono ole, mutta näin uudelta julkaisulta olettaa aina huippulaatua teknisesti.


Ääni

Valtaosa Bridget Jones 2:n DD5.1-ääniraidasta keskittyy etukanaviin. Monikanavaisuutta ei juuri hyödynnetä, eikä siihen juuri mahdollisuuksiakaan ole. Ääniraita koostuu lähinnä dialogista ja satunnaisista efekteistä, jotka kikkailun puutteessa toistuvat lähes pelkästään keskikanavan voimalla. Äänenlaadullisesti raita on hyvää tasoa.


Lisämateriaali

Määrä ei korvaa laatua, lisämateriaaleissakaan. Bridget Jones 2:n DVD-julkaisun ainoa hyödyllinen lisämateriaali on ohjaaja Beeban Kidronin kommenttiraita. Kidron kertoo lähinnä elokuvan ja kirjan eroista, lavasteiden rakentamisesta ja rasittavasti kehuu lähes tulkoon kaikki, jotka ovat elokuvan edes nähneet. Kommenttiraita nousee kuitenkin paketin selkeäksi johtotähdeksi, sillä kun sen on kuunnellut, ei muut lisämateriaalit tarjoa mitään uutta tietoa elokuvan teosta.

Lisämateriaalit on jaettu kolmen päähenkilön kesken. Kommenttiraidan lisäksi Bridget Jonesin naamataulun takaa löytyy 4 poistettua kohtausta, joiden poistamisen syytä ohjaaja kertaa ennen varsinaista kohtausta. Feature the mini break to Austria kertoo Itävallan osuuden ongelmista, ja kehuu hieman Zellwegeria.

Daniel Cleverin osiosta löytyy neljä minuuttia pitkä smooth guide to exotic Thailand, joka kertoo lähinnä Thaimaaseen tehdyistä rakenteista ja siinä sivussa selittää Thaimaa-kohtauksen taustoja. Big fight scene -feature ei kerro itse toteuttamisesta tai muustakaan elokuvaan tekoon liityvästä oikeastaan yhtään mitään. Sen sijaan Firthin ja Grantin mukahauskaa toisilleen nälvimistä päästään seuraamaan.

Marc Darcyn osuus tarjoaa kohtuullisen mielenkiintoisen featuren, jossa Renee Zellweger haastattelee Colin Firthia. Juju on siinä, että Zellweger näyttelee hahmoaan, mutta Firth on oma itsensä. Lonely London näyttää kerrankin jotain itse elokuvan teosta. Se pureutuu muutamaksi minuutiksi Lontoon yli menevään kamera-ajoon joka alkaa Bridgetin asunnon ikkunasta ja päätyy kävelevään Marc Darcyyn. Marc and Bridget forever on puhtaasti mainostarkoitetuksessa tehty feature, joka käsittelee lähinnä elokuvan taustoja parin minuutin verran, ja antaa kaikille päänäyttelijöille lyhyen suunvuoron.

Lisämateriaalia vaivaa kauttaaltaan informatiivisuuden puute. Vaikka kyseesä ei olekkaan pukudraama tai megaspektaakkeli Rooman valtakunnasta, olisi elokuvanteosta ollut varmasti yhtä sun toista kerrottavaa. Tilalla on kuitenkin kasa featureja, joiden yksittäisiin kestoihin minuuteissa riittää yhden käden sormet. Ainoa poikkeus on kommenttiraita, joka sekään ei varsinaisesti loista.


Yhteenveto

Bridget Jones 2:sta on vaikea suositella kenellekkään. Huono huumori yhdistettynä heikkoon ja tylsään tarinaan keskinkertaisilla roolisuorituksilla ei ole monenkaan pala kakkua. Hugh Grant on oikeastaan elokuvan ainoa valopilkku. DVD-julkaisu on kohtuullinen. Kuvanlaatu ja ääniraita voisivat olla parempia, mutta ajavat asiansa. Lisämateriaalien puolesta petrattavaa jää selvästi, kun mainostaminen on ajanut tiedon yli.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
DD5.1
Bonukset: 
kommenttiraita poistettuja kohtauksia feature: miniloma itävallassa feature: eksoottinen Thaimaan opas feature: kumman miehen valitset? feature: Bridget Jones haastattee Firthia feature: yksinäinen Lontoo feature: Mark ja Bridget, ikuisesti yhdessä?
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016