Alkuperäinen nimi: 
Brooklyn
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2015
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
111
Brooklyn
Jussi U. Pellonpää, Ke, 24/02/2016 - 00:00

Elokuva
Eletään vuotta 1952. Aristeleva ja hiljainen Eilis Lacey (Saoirse Ronan) asuu pienessä Enniscorthyn kaupungissa Irlannissa ja työskentelee syntymäikävän neiti Kellyn (Brid Brennan) kaupassa apulaisena. Muutos ahdistavaan arkeen tulee mahdolliseksi kun Eilisin sisko Rose (Fiona Glascott) tarjoaa tälle järjestämäänsä matkaa onnen perässä rapakon taaksen, Yhdysvaltoihin. Brooklynissa ei elämä kuitenkaan ole heti herkkua raskaassa työssä, mutta majoituksesta vastaavan mukavan rouva Madge Kehoen (Julie Walters) ja seurakuntaansa suurella sydämellä kaitsevan isä Floodin (Jim Broadbent) avulla arjesta tulee aavistuksen helpompaa, eikä aikaakaan kun kuvioihin pelmahtaa myös myös amerikanitalialainen suupaltti Tony Fiorello (Emory Cohen), joka silkalla sinnikkyydellään vie Eilisin sydämen. Mutta kun suruviesti saapuu vanhalta mantereelta ja pakottaa Eilisin katsomaan menneisyyteen, tämän on vihdoin, päätettävä takertuuko hän eiliseen vai päästääkö lopullisesti irti.

Omaperäisiä elokuvia kuten Intermission (2003), Boy A (2007) ja Closed Circuit (2013) tehneen John Crowleyn Brooklyn on kolmen Oscarin ehdokas (paras elokuva, naispääosa ja adaptoitu käsikirjoitus), ja jokaisen niistä se kieltämättä onkin ansainnut. Brooklyn on ajankuvaltaan akkuraatti romanttinen draama, jossa tunteet ovat aitoja ja ihmiset oikean kokoisia. Eilisin tarina on paitsi hauska, myös äärimmäisen koskettava, mutta tyystin ilman keinotekoisia mausteita tai makeutusta. Kehyskertomuksen avaimina ovat yhtä lailla niin itsensä löytäminen ulkoisten paineiden keskellä kuin myös ymmärtäminen siitä, mikä elämässä oikeasti on tärkeintä.

Colm Tóibínin
menestysromaanin pohjalta koskettavan saagan on käsikirjoittanut Nick Hornby, joka tunnetaan myös omien romaaniensa pohjalta tehdyistä elokuvista kuten High Fidelity (2000), Poika (2002) ja An Education (2009). Brooklyn on myös uskomattoman kaunis elokuva. Pääkuvaaja Yves Bélangerin panoraamat ja kompositiot heräävät eloon tarkkaan harkituissa ja upeasti valaistuissa värimaailmoissa, jotka muuttuvat paitsi ajan, myös lokaatioiden mukana. Huomionarvoisaa on myös Michael Brookin upea musiikki.

Joe Wrightin upeassa elokuvassa Sovitus (2007) läpilyönyt Saoirse Ronan on kasvanut pääosan Eilisiksi enemmän kuin sopivaksi. Ronan tavoittaa vaivatta sen hiljaisen ja herkän tyttölapsen, jonka on käytävä läpi kova koulu, kyetäkseen seuraamaan onneaan ja löytämään oman äänensä. Erinomainen on myös epäitsekästä Rosea esittävä Fiona Glascott, jonka rakkaus siskoaan kohtaan on pyyteetöntä ja puhdasta.

Sivummalla veteraanit Julie Walters ja Jim Broadbent ihastuttavat maailmaa nähneinä ja ymmärtävinä aikuisina ja hyvät arvosanat ansaitsee myös Jane Brennan Laceyn perheen äitinä. Emory Cohenin mainio kukkopoika Tony tuo kuviin elämää eikä vaille energiaa jää tämän läppävalmista pikkuveli Frankieta esittävä James DiGiacomokaan. Kovaa vauhtia isäänsä Brendania isommaksi kasvava Domnhall Gleeson piipahtaa kuvissa sivistyneenä irlantilaisherrasmiehenä Jim Farrellina, jonka läsnäolo kyseenalaistaa Eilisin koko tulevaisuuden.

Yhteenveto


Nostalginen ja koskettava periodidraama Brooklyn on tunteikas matka toiseen aikaan ja paikkaan. Yhtä aikaa herkkä kasvukertomus kuin myös haikean melankolinen kuvaus omien juuriensa tunnistamisesta ja lähtemisen vaikeudesta.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016