Elokuva
In the Mood For Love (2000) ja 2046 (2004) kaltaisista kiitellyistä romanttisista ja unenomaisista draamoista tunnetuksi tullut Wong Kar-Wai aloitti uransa kirjoittamalla komedioita. Tavallaan hän palasi juurilleen tuottamalla farssin ja parodian aineksia sisältävän romanttisen komedian Chinese Odyssey 2002 (2002). Elokuvaa markkinoidaan vahvasti Wong Kar-Wain nimellä, ja pikaisesti DVD-julkaisun kantta vilkaisemalla voisi luulla hänen ohjanneen kyseisen elokuvan. Näin ei kuitenkaan ole. Ohjaajana toimi yhä komedian parissa työskentelevä Jeffrey Lau, jonka meriitteihin kuuluvat mm. kaksi vuonna 1994 julkaistua Chinese Odyssey -elokuvaa. Stephen Chow’n tähdittämät Chinese Odyssey: Pandora’s Box ja Chinese Odyssey Part 2:Cinderalla eivät kuitenkaan liity tarinallisesti saman sarjan uusimpaan teokseen.
Chinese Odyssey 2002 on hulvatonta komiikkaa, jossa pilailun kohteena ovat niin moderni romanttinen komedia kuin historiallinen draama ja martial arts -elokuvat. Erityisen tunnistettavissa ovat Wong Kar-Wain teokset Chingking Express (1994) ja Ashes of Time (1994), mutta varsinkin romanttiselta puolelta löytyy viitteitä myös esimerkiksi In The Mood for Loveen. Elokuva pilailee kuitenkin myös laajemmin toimintaelokuvien ja romanttisten komedioiden universaaleilla kliseillä, joten kiinalaisen elokuvan tuntemus ei ole tarpeen vitsejä ymmärtääkseen. Tarina ei varsinaisesti ole pääosassa, vaikka sekin on yllättävien ja omalaatuisten juonenkäänteiden ansioista kiehtovaa seurattavaa. Annos avointa ja ennakkoluulotonta mieltä saattaa kuitenkin olla paikallaan.
Komedia tarjoaa tuttuihin kuvastoihin mitä yllättävimpiä oivalluksia ja visioita. Osittain komiikassa on samankaltaisuuksia hillityn Stephen Chow’n tai hänen länsimaisen vastineen Jim Careyn fyysiselle hurjastelulle. Tämä kaikki on kääritty romanttisen musikaalin silkkiseen käärepaperiin. Tarinallisesti leikitellään keisarin ja prinsessa vapaudenkaipuulla ja toisaalla paremmasta elämästä haaveilevien ravintoloitsijan unelmilla. Nämä neljä kohtaavat erinäisissä olosuhteissa luoden yllättävää kolmio- ja paikoitellen jopa neliödraamaakin. Oman mausteensa historialliseen tarinaan antaa annos modernia teknologiaa ja muotitietoisuutta.
Näyttelijät tekevät kautta linjan loistavaa työtä aina pienimpien sivuroolien esittäjät mukaan lukien. Siitäkin huolimatta Tony Leun Chiu Wai ja Faye Wong onnistuvat varastamaan valkokankaan aina kun jompikumpi on kuvassa mukana, heidän yhdessä aikaan saamasta säkenöinnistä nyt puhumattakaan. Chinese Odyssey 2002 on ennen kaikkea hyvän mielen elokuva, joka romanttisella otteellaan ja paikoitellen hieman hölmölläkin, mutta aina lämminhenkisellä huumorillaan jaksaa viihdyttää alusta loppuun. Missään vaiheessa tarina ei jää junnaamaan paikallaan tai muutu ennalta-arvattavaksi, vaan yllätyksiä riittää aina loppumetreille saakka. Valitettavasti Pan Visionin DVD-julkaisu on muiten eurooppalaisten julkaisujen tavoin lyhennetty useita minuutteja.
Tekniikka
Anamorfinen kuva kärsii hieman kuluneesta printistä ja kuvassa on jonkin verran roskaisuutta. Myös lievä reunaterävöitys häiritsee paikoitellen katsomisnautintoa. Valitettavasti ääninä on ainoastaan varsin monovoittoinen Dolby Digital 2.0 -miksaus, vaikka lopputekstien mukaan elokuvan alkuperäinen ääniraita on Dolby Digital Surround-EX. Parempaa ääntä siis olisi olemassa, mutta kyllä tämäkin asiansa ajaa.
Lisämateriaali
Lisämateriaalina on ainoastaan lyhyt kiinankielinen elokuvatraileri (1:23).
Yhteenveto
Historiallisiin puitteisiin lavastettu Wong Kar-Wain tuottama romanttinen komedia parodioi laajalti hongkongilaista elokuvaa. Sadunomainen tarina kuninkaallisista ja vaatimattomiin oloihin tottuneista ravintoloitsijoista, sekä heidän keskinäisestä kanssakäymisestään on ladattu hengästyttävällä tahdilla lauotuilla vitseillä.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja