Alkuperäinen nimi: 
Closer
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2004
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
101
Closer - iholla
Saul Ahola, Ke, 10/08/2005 - 00:00

Elokuva:


"Lying is the most fun a girl can have without taking her clothes off, but it's better if you do."


Mike Nicholsin ohjaama Closer - Iholla (2004) oli valmistumivuotensa tunnustetuimpia elokuvia, joka jäi kuitenkin Oscar-gaalassa nuolemaan näppejään. Saksalaissyntyinen Nichols tunnetaan myös Emmy-palkitusta minisarjastaan Angels in America (2003), joka keräsi huikeita katsojalukuja myös meillä Suomessa. Patrick Marberin kirjoittamaan näytelmään pohjautuva elokuva setvii neljän ihmisen keskenäisiä parisuhdesotkuja varsin omintakeisella tavalla. Elokuvan nimekkääseen näyttelijäkaartiin kuuluvat Jude Law, Clive Owen, Julia Roberts sekä kiltin tytön rooleistaan innolla irti pyristelevä Natalie Portman. Elokuva onnistuukin onkimaan jokaisesta näyttelijästä parhaat puolet esiin, ollen oiva osoitus Hollywood-näyttelijöiden kykeneväisyydestä täysin hahmopainoitteiseen draamaan.Jude Law esittää elokuvassa häntäheikkimäistä Dania, joka seurustelee entisen stripparin, nykyisen tarjoilijan, Alicen (Portman) kanssa. Elokuvan toinen pari koostuu taitelijana toimivasta Annasta (Roberts) sekä brittimäisen hienostuneesti machoilevasta Larrysta (Owen). Parisuhteet joutuvat rankalle törmäyskurssille Danin iskettyä aseistariisuvat silmänsä Annaan. Jokainen hahmo saa omat sympaattiset hetkensä, mutta ketään ei olla säästetty petokselta saati kostolta. Elokuva onkin varsin raskas tutkielma sinällään hyvin arkipäiväisistä parisuhteista, jotka kosketuksiin päästyessään syöksevät toisensa helvettiin.


Closerin näytelmätausta paistaa elokuvasta vahvasti läpi. Elokuva koostuu muutamista eri kohtauskokonaisuuksista, jotka onnistuvat kiteyttämään kuvaamansa ajanjakson tunnelman ratkaisun hetkineen ilman suurempaa tarinankerrontaa. Closer onkin rakennettu täysin roolihahmojen varaan, joka luo tietenkin näyttelijöille suuren vastuun. Koko näyttelijäkaarti suorituu rooleistaan mainiosti, Jude Lawin ja erityisesti Natalie Portmanin tarjotessa väkevimmät työnäytteet. Portman tekeekin ehdottomasti yhden aikuisikänsä parhaimmista roolisuorituksista. Loputtomiin venyvästä suustaan tunnettu Roberts onnistuu myös yllättämään positiivisesti lukuisten kevyiden rooliensa jälkeen.


Rivouksia ja kyyneleitä tulviva elokuva on kaukana kepeästä parisuhdedraamasta. Sen inhimillinen lähestymistapa korostaa tapahtumien raadollisuutta roolihahmojen omassa, varsin realistisessa maailmassa. Elokuva on mielenkiintoinen tutkielma parisuhteen, rakkauden sekä ennen kaikkea ihmismielen anatomiasta. Lienee alleviivattua todeta, että on pysähdyttävää mitä voimmekaan lähimmäisillimme tehdä. Tähän useasti elokuvissa käsiteltävään tosiasiaan Closer pureutuu varsin kyynisesti.


Vähäeleinen tarinankerronta on saanut tuekseen näyttävää kameratyöskentelyä ja oivaltavaa visuaalisuutta. Useita menestyselokuvia kehystänyt Stephen Goldblatt on tallentanut filmille hyvin soljuvaa kuvausta upeine sommitelmineen. Myös eri värejä on käytetty taitavasti hyödyksi. Kylmää sinistä hohkaava valokuvanäyttely toimii oivana näyttämönä nelikon ainoalle yhteiselle tapaamiselle, kun taas Larryn ja Alicen kohtaaminen strippibaarin vip-huoneessa on sävytetty häiritsevän purppuraksi.


Elokuva huokuu näytelmästä peräisin olevaa teatraalisuutta, tehden kohtauksista välillä hieman teennäisiä. Myös suurimman osan ajasta sujuvasti soljuva dialogi kompastuu välillä turhamaisuuksiin ja näennäisesti näppärään ulosantiin, joka ei juuri koreaa ulkoasuaan syvällisemmäksi pääse. Pahimmat naistenlehtifilosofiat on onnistuttu kuitenkin jättämään kokonaisuudesta pois. Closer tarjoaa muutamista ontuvista osa-alueistaan huolimatta varsin laadukasta ihmissuhdedraamaa.

Kuva:


Elokuvan kuva (anamorfinen 1.85:1) on kaikin puolin terävä ja kirkas. Eri värisävyin naamioidut osuudet näyttävät hyvältä, eikä ongelmia juurikaan esiinny. Ainoastaan pientä rakeisuutta on havaittavissa laajoissa tummissa pinnoissa, mutta ei häiritsevissä määrin. Kaiken kaikkiaan julkaisun kuva on laadultaan varsin hyvä.

Ääni:


DVD:n tarjoama Dolby Digital 5.1 -ääniraita on niin ikään teknisesti laadukas, vaikka itse elokuva ei ääniraidalta mahdottomia vaadikaan. Lähinnä dialogista ja satunnaisesta musiikista koostuva äänimaailma toistuu DVD:llä varsin vaivattomasti, joskin hieman kaksikanavaisesti. Demomateriaaliksi levystä ei ole, mutta elokuvan puitteissa äänet kuulostavat oikein hyvältä.

Lisämateriaali:


Lisämateriaalia ei levyltä juuri löydy. The Blower's Daughter -musiikkivideon lisäksi DVD:ltä löytyy ainoastaan seuraavat trailerit:  • Closer
  • Hitch
  • Spanglish
  • Are We There Yet?
  • The Forgotten
  • Little Black Book
  • Being Julia
Yhteenveto:


Closer tarjoaa laadukasta ihmissuhdedraamaa erinomaisten näyttelijäsuorituksien kera. Hieman teennäisiä kohtauksia ja paikoitellen ontuvaa dialogia tarjoileva elokuva on puutteistaan huolimatta yksi vuotensa mielenkiintoisimmista Hollywood-draamoista. Mahdollisista mielleyhtymistä huolimatta kyseessä ei ole kevyt deittileffa, ja katsojan kannattaakin miettiä haluaako seurata liki kaksi tuntia ihmisten eroamista.


DVD on teknisesti varsin laadukas, vaikkei vähäeleinen draama teknisesti julkaisulta paljoa vaadikaan. Kuva ja äänet ovat molemmat hyvän työn tulosta, mutta lisämateriaalia levyllä olisi voinut olla hivenen enemmän.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016