Alkuperäinen nimi: 
Ei kiitos
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
97
Ei kiitos
Jussi U. Pellonpää, Pe, 10/01/2014 - 00:00

Elokuva
Heli (Anu Sinisalo) ja Matti Valkosella (Ville Virtanen) piisaa aviossaan rakkautta, mutta makuuhuoneessa meininki on ajan myötä pahasti hiljentynyt. Siipan selittämätön haluttomuus saa Helin tuntemaan itsensä pelkäksi unileluksi ja ajaa tämän lopulta kiihkeään salasuhteeseen nuoren rokkarirentun Jarnon (Kai Vaine) kanssa. Pelkkänä fyysisenä paineenpurkuna, järkisyrjähyppynä, jolla saadaan lisäaikaa avioliitolle, homma skulaa aikansa, mutta kun tunteet nousevat Helillä pintaan, alkaa olla aika katsoa peiliin ja puntaroida, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Samuli Valkaman ohjaama dramedia Ei kiitos pohjautuu Anna-Leena Härkösen saman nimiseen romaaniin ja sen ovat käsikirjoittaneet Heikki Paavilainen ja Valkama. Elokuva pui dilemmaansa kevyen komediallisella otteella, mutta onnistuu yhtä aikaa pitämään myös mielenkiinnon yllä kärkevän kirpeällä dialogillaan ja hyvillä näyttelijäsuorituksillaan.

Perheessä, josa on pieniä lapsia, taaperot tuovat luonnollisestikin rajoitteita innovatiivisimmalle ilakoinnille, mutta syyt parisuhteessa, jossa poikaset ovat lentäneet jo pesästä, voivatkin olla syvemmällä psyykeessä. Ei kiitos ei esitä mitään patenttiratkaisua ongelmaan ja jättäen myös henkilöidensä taustat avaamatta, saa koko sekasuhteilun turhankin motivoimattomalta. Rouheasti rönsyilevä teksti osuu kuitenkin moneen hermopäätteeseen ja luo tapahtumien todellisen tuntuisen atmosfäärin. Vaikka seksistä puhutaan paljon, ohjaajan valitsema tie sen kuvittamisessa on ikärajasuositus huomioon ottaen sovinnaisen siistiä ja provosoimatonta.

Anu Sinisalo loistaa rohkean avoimessa ja haavoittuvassa pääsosassa kirkkaammin kuin koskaan aikaisemmin, antaen Helille ikäisensä naisen kasvot ja ennen kaikkea sielun. Ville Virtanen tekee yhden uransa hienoimmista roolitöistä sauvakävelijän sielulla varustettuna nyhverönä, jonka sitoutuneisuutta ja uskollisuutta perheelleen ei kuitenkaan mikään kyseenalaista. Kai Vainen yksiulotteinen rooli nuorta Viggo Mortensenia muistuttavana Jarnona ei paljolti muuta tehtävää tarjoa kuin osata olla ilman vaatteita. Sivummalla nähdään mm. Marjaana Maijala ja Wanda Dubiel Helin kavereina, Eija Nousiainen tämän äitinä sekä Tiina Lymi parisuhdeterapeuttina.

Yhteenveto
Härkösensä lukeneille Ei kiitos on tuttua tohinaa, monen ikäisille naiskatsojille täsmäohjattua verbaalitykistystä, jossa miehenpuolikkaita pannaan alta lipan ihan kirjaimellisestikin. Erinomainen pääkaksikko nostaa pointseja ja tekee kokonaisuudesta mukavasti positiivisen kokemuksen.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016